• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Oorzaken & behandeling van verkleurde nagels

Oorzaken & behandeling van verkleurde nagels

Je handen zijn je visitekaartje, maar help! Je haalt de nagellak van je nagels en ontdekt dat je nagels verkleurd zijn… Dat was niet de bedoeling! Wanneer je gekleurde nagellak direct op de natuurlijke nagel aanbrengt, kunnen de sterke pigmenten in de lak hardnekkig in de nagelplaat doordringen. Dat krijg je er niet zomaar vanaf! Lees hier meer over de oorzaak en de behandeling van verkleurde nagels en hoe je dit probleem in de toekomst kunt voorkomen.

Neem een nagellakpauze

De pigmenten in nagellak kunnen in de keratinelaagjes van de nagelplaat doordringen en daar voor verkleuring zorgen. In de meeste gevallen geeft dit een geelachtige verkleuring. De gemakkelijkste, maar misschien niet de snelste manier, om van deze verkleuring af te komen is door een nagellakpauze in te lassen. Na een week of twee zal de verkleuring vanzelf minder worden. Als je bovendien lang genoeg wacht, zal hardnekkige verkleuring uitgroeien, maar dan moet je wel enkele maanden geduld hebben.

Tips voor het behandelen van verkleurde nagels

Weken of maandenlang met verkleurde nagels rondlopen? Dat zie je waarschijnlijk niet zitten! Je kunt in de tussentijd de verkleuring verminderen en camoufleren. Gebruik een polijstvijl om het bovenste laagje van de nagelplaat te vijlen:

Nagels polijsten

Met een polijstvijl verwijder je de dode huidcellen van de nagelplaat, waardoor de verkleuring minder wordt en je nagels een natuurlijke glans krijgen. Wil je graag meer leren over nagelverzorging, dan is onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure een aanrader.

Nail whitener aanbrengen

Vervolgens breng je een speciale nail whitener aan. Dit product zorgt ervoor dat de natuurlijke roze kleur van je nagelplaat en het wit van de tips van je nagels (de vrije rand) worden benadrukt. Je nagels zien er daardoor meteen lichter en glanzender uit.

Gebruik altijd een basecoat onder gekleurde nagellak

Om het probleem van verkleurde nagels na nagellak in de toekomst te voorkomen, breng je voortaan eerst een transparante base coat aan op je nagels. Deze zorgt voor een ondoordringbare barrière voor gekleurde nagellak. Een veelgestelde vraag is: ‘Kan ik ook een transparante nagellak gebruiken?’ Nee, hiermee is het niet gegarandeerd dat je geen last zult krijgen van verkleurde nagels. De transparante nagellak zal de natuurlijke nagel waarschijnlijk niet goed genoeg afsluiten om verkleuring te voorkomen. Een base coat zal bovendien niet alleen verkleuring voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je nagellak langer mooi blijft zitten!

Soms zijn nagelverharders de oorzaak

Gekleurde nagellak is niet altijd de boosdoener als het gaat om verkleurde nagels. Ben je ervan bewust dat ook andere nagelproducten verkleuringen kunnen veroorzaken. Vooral nagelverharders staan hierom bekend. Bepaalde chemische bestanddelen in deze producten kunnen dit effect teweegbrengen, waaronder formaldehyde, glyoxal en dimethylureum. De nagelverharders maken de nagels harder, maar vaak ook minder flexibel, waardoor ze broos kunnen worden en geel verkleuren.

Gezondheidsproblemen die verkleurde nagels veroorzaken

Ben je verder gezond? Dan is de kans groot dat de verkleurde nagels het gevolg zijn van je manicure behandelingen. Er kunnen echter ook gezondheidsproblemen ten grondslag liggen aan verkleurde nagels. Nagels kunnen je veel vertellen over je gezondheid. Zo kunnen verkleurde nagels ook een symptoom zijn van onder andere psoriasis, schimmelnagels of longziekten. Daarnaast kunnen ook chemotherapie en andere medicatie tot verkleuring van de nagels leiden. Verder worden gele nagels ook veroorzaakt door nicotine. Ben je een fervente roker? Dan is dit mogelijk de oorzaak. Vermoed je dat jouw verkleurde nagels een andere oorzaak hebben, dan het gebruik van nagellak of andere nagelproducten? Raadpleeg dan een arts.

Meer weten over nagelverzorging?

Wellness Academie biedt diverse opleidingen aan op het gebied van nagelstyling en pedicure. Bekijk hier onze Opleiding Nagelstyliste en de Opleiding Pedicure!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
 • 10 - 16 dagen
 • € 1.149
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie