Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Je eigen kruidenstempels maken

21 juli 2020 | Massage & Therapieën
Je eigen kruidenstempels maken

Kruidenstempels bieden een weldadige aanvulling op je massagebehandelingen. Dit gebruik is afkomstig uit Thailand. Door de kruidenstempels te stomen, geven ze een kruidige geur af. Ze worden op de huid geplaatst op de belangrijkste energiepunten en er wordt lichtjes mee gemasseerd. De warmte en de kruiden stimuleren de bloedsomloop en ontspannen de spieren. De verschillende kruidensoorten hebben vaak ook nog een specifieke werking. Leer hier om je eigen kruidenstempels te maken, afgestemd op de wensen van je klant!

Stappenplan voor het maken van kruidenstempels

Er zijn verschillende manieren om een kruidenstempel te maken. De meest gebruikte en eenvoudigste manier hebben wij hieronder beschreven:

 • Knip een doekje baalkatoen van 40 cm x 40 cm en vouw het doekje open.
 • Meng de kruiden die je wenst te gebruiken in een potje en plaats 200 gram van de kruiden in het midden van het doekje.
 • Vouw de uithoeken van het doek naar binnen en draai het op tot een handvat.
 • Neem een koordje van 2 meter en knoop het onderaan het handvat 1x. Draai het vervolgens rond het handvat tot boven en knoop het bovenaan opnieuw vast.
 • Je kruidenstempel is klaar! Zo simpel is het om je eigen kruidenstempel te maken.

[gallery size="medium" columns="4" ids="19121,19120,19119,19118"]

Wil je alles weten over kruidenstempel massages? Aarzel dan niet en schrijf je hier in voor onze Cursus Kruidenstempel Massage!

De meest gebruikte kruiden

Tamarinde

Een veelvoorkomend kruid in kruidenstempels is tamarinde, oftewel de pulp van de peulvruchten van de tamarindeboom. Velen kennen dit kruid al uit de keuken als assem, dat veel wordt gebruikt in oosterse gerechten. Ook de ayurvedische genezingsmethodes gebruiken tamarinde. Tamarinde in kruidenstempels zorgt ervoor dat andere stoffen beter worden opgenomen, gaat huidinfecties tegen en vermindert spijsverteringsproblemen.

Kamfer

Dit komt van de kamferboom, die voorkomt in landen als Japan, China en Taiwan. Kamfer is zeer effectief in kruidenstempels bij een vermoeide huid. Het zorgt voor een verfrissend gevoel. Bovendien is kamfer zeer heilzaam bij problemen aan de luchtwegen.

Citroengras

In kruidenstempels mag citroengras eigenlijk niet ontbreken. Het is een grasachtig gewas dat voorkomt in Afrika, Amerika, Australië en India. De frisse, citroenachtige geur komt goed tot zijn recht in kruidenstempels. Maar behalve de aangename geur is citroengras ook zeer effectief tegen spierpijn, infecties, stress en overmatige transpiratie.

Kafferlimoen

De kafferlimoen is een citrusvrucht waarvan de schil wordt gebruikt in kruidenstempels vanwege de verfrissende geur en het gunstige effect op een droge huid. Kafferlimoen wordt ook vaak toegevoegd aan zeep.

Geelwortel

Dit is een zeer interessant kruid. Al eeuwenlang wordt geelwortel of kurkuma zowel inwendig als uitwendig gebruikt tegen allerlei kwalen. Kruidenstempels zijn een voorbeeld van een uitwendige toepassing waarbij de positieve effecten van geelwortel goed tot uitdrukking komen. Geelwortel heeft een antibacteriële werking op de huid en werkt kalmerend bij een geïrriteerde huid.

Gember

Dit wordt vaak een wondermiddel genoemd en niet onterecht, want het heeft een pijnstillende en antibacteriële werking, het gaat misselijkheid tegen en werkt ontspannend. Gember is ook in kruidenstempels zeer effectief tegen vermoeidheid, spierpijn, darmklachten, problemen met de luchtwegen, hoofdpijn en migraine.

Patchouli

Dit is een kruid met witpaarse bloemen met een zoete, kruidige geur en is afkomstig uit India, Indonesië en de Filippijnen. Het is in kruidenstempels zeer heilzaam tegen overspannenheid en stress, infecties en lusteloosheid.

Pandan

Dit is een tropische palmachtige plant, waarvan de lange spitse bladeren worden gebruikt. Pandan heeft een antivirale werking, is anti-allergeen en werkt ontstekingsremmend.

Acacia

Dit is een doornige plant met gele bloemen. Het extract van de bloemen heeft een heerlijke geur en is daarom perfect te gebruiken in kruidenstempels. Bovendien heeft acacia een antibacteriële werking, stimuleert de stofwisseling en er worden afrodiserende eigenschappen aan toegeschreven.

Eucalyptus

De eucalyptusboom komt oorspronkelijk uit Australië, maar groeit nu in veel subtropische gebieden. De bladeren hebben een sterke en frisse geur, die verlichting bieden bij ademhalingsproblemen. Ook helpt eucalyptus om het concentratievermogen te verbeteren.

Ga verantwoord aan de slag

Als je met kruiden werkt, is het belangrijk dat je ook kennis hebt van kruidenleer. Bij een eigen samenstelling mag je niet uit het oog verliezen dat naast de synergie van de kruiden onderling, ook de symbiose belangrijk is. Je leert er alles over in onze cursus kruidenstempelmassage. Wil je je kennis van kruiden nog verder uitbreiden? Dan is onze Cursus Herborist een aanrader!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie