Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Italiaanse barbier knipt haar met een vlammetje

10 juli 2019 | Haarverzorging
Italiaanse barbier knipt haar met een vlammetje

Niet alleen in ons land zien we dat het vak van barbier opleeft en de barbershops steeds vaker in het straatbeeld zijn terug te vinden. Door heel Europa zien we dat het beroep van barbier helemaal terug van weggeweest is. Hoewel, er zijn ook enkele traditionele barbiershops die nooit zijn weggeweest en hun tradities in ere hebben gehouden. Dat geldt voor ‘Antica Barbieri Colla’ in Milaan. Hier kun je nog steeds, net zoals bijna een eeuw geleden, terecht om je haar te laten knippen met een vlammetje.

Antica Barbieri Colla in Milaan

Deze barbiershop werd in 1904 opgericht door Dino Colla. Deze barbier wist zich al snel te onderscheiden van zijn concurrenten. Colla was zeer vooruitstrevend. Hij zorgde ervoor dat klanten niet van stoel hoefden te wisselen voor het wassen en knippen. Ook voegde hij andere diensten toe, zoals manicurebehandelingen, om zo nog beter voor zijn klanten te kunnen zorgen. In 1949 deed hij zijn zaak over aan Franco Bompieri. Ondertussen heeft zijn dochter Francesca het roer overgenomen en probeert zoveel mogelijk de oude stijl en tradities van de originele barbershop in ere te houden.

Waarom je haar knippen met vuur?

Een van de tradities die in ere is gehouden is het ‘knippen’ met vuur.  In het begin van de 20ste eeuw was het in Italië heel gewoon dat barbiers haren knipten met vuur. Echter stopten steeds meer barbiers met het toepassen van deze methode. Waarom gaan de barbiers van Antica Barbieri Colla in Milaan hiermee door? Simpelweg, omdat het goed is voor het haar! Door het knippen van het haar met vuur worden de puntjes van het haar als het ware gelast en de keratine in het haar wordt sterker. Als je haar afknipt met een schaar, kan verzwakt haar verder splijten. Deze methode is daarom ideaal voor het behandelen van zwak en beschadigd haar en vooral toepasbaar als finishing touch voor klassieke looks.

Hoe werkt haar knippen met een vlammetje?

In de Italiaanse barbershop wordt gewerkt met een speciaal lont en niet met een volledige kaars. Een kaars kan gaan lekken, waardoor de hete was het haar zou kunnen beschadigen. De lont die wordt gebruikt, bevat een specifieke hoeveelheid was, die het aansteken gemakkelijk maakt, maar die er tegelijkertijd voor zorgt dat het haar niet wordt beschadigd. Daarnaast moet de barbier heel secuur en vlot leren werken met het vlammetje en een kam. Het is essentieel dat hij precies weet hoe hij het lont moet aansteken en vasthouden, zodat de eerste druppels er vanaf vallen. Daarna druppelt het lont niet meer. Vervolgens is het belangrijk om het vlammetje op de juiste manier bij het haar te houden en om heel vlot met de kam te werken.

Vooraf aan de behandeling

Voordat de barbier aan slag gaat met het vlammetje en de kam, worden er eerst enkele speciale producten gebruikt, die door de barbershop zijn ontwikkeld. Voordat het haar wordt gewassen wordt er eerst een lotion met zwavel aangebracht voor een vette huid of een speciale olie bij een droge huid. Hiermee wordt de hoofdhuid grondig gemasseerd. Na het wassen met een shampoo, aangepast op de haarsoort, masseert de barbier een lotion met peper en menthol in om de bloedcirculatie in de hoofdhuid te stimuleren. De barbershop is dankzij zijn traditionele werkwijze en goede resultaten heel bekend in Milaan, maar hun eigen producten hebben ervoor gezorgd dat de zaak ook wereldwijd veel bekendheid heeft verkregen. Hieronder kun je zien hoe het knippen van het haar met een vlammetje in zijn werk gaat:

https://youtu.be/xPpsoMyyZUw

Don’t try this at home!

Heb je ook interesse in het vak van barbier? Volg dan eerst onze Opleiding Barbier in Hasselt en behaal het diploma. In deze opleiding is aandacht voor klassieke barber cuts en het leren trimmen en stylen van snorren en baarden. In onze cursus leer je werken met de schaar, scheermessen en tondeuses. Het spelen met vuur laten we aan de traditionele Italiaanse barbiers over ?!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie