Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Invloeden die de textuur van je haar veranderen

23 juli 2020 | Haarverzorging
Invloeden die de textuur van je haar veranderen

Herken je dat misschien dat je haar de afgelopen tijd veranderd is? De textuur van je haar en de haargroei kunnen onder invloed van allerlei factoren veranderen! Een van die factoren is bijvoorbeeld het ouder worden. Net als je huid heeft het ouder worden ook invloed op je haren. Daarnaast kunnen ook bepaalde gewoontes in haarverzorging en levensstijl invloed uitoefenen op je haar. We gaan hier in op belangrijke factoren die de gezondheid en de textuur van je haar kunnen veranderen. Door hier op te letten en rekening mee te houden, kun je ervoor zorgen dat je haar in alle omstandigheden in een zo optimaal mogelijke conditie blijft.

1. Ouder worden en de textuur van je haar

Een van de factoren die invloed heeft op de textuur van je haar is ouder worden. Bij het ouder worden wordt er minder collageen aangemaakt. Collageen heeft een vezelige structuur en geeft stevigheid aan veel onderdelen van je lichaam, waaronder je haren, huid en nagels. Vooral de conditie van je hoofdhuid is belangrijk voor gezond haar. Verlies van collageen heeft direct invloed op je hoofdhuid en haar. Verder produceert je hoofdhuid met het ouder worden minder talg, dat je haar soepel, zacht en glanzend houdt. Een ander belangrijk punt is dat het natuurlijke pigment in je haar moleculen bevat die vocht vasthouden, waardoor je haar gehydrateerd blijft. Met de jaren verdwijnt het pigment en daarmee ook deze moleculen met als gevolg dat je haar droger, brozer en minder elastisch wordt. Met hydraterende haarverzorgingsproducten kun je dit proces vertragen en je haar beter beschermen. Leer alles over haarverzorging in onze Opleiding Kapper.

2. Voed je je haar wel genoeg van binnenuit?

We besteden ontzettend veel aandacht (en geld) aan geavanceerde haarverzorgingsproducten, vaak met het doel om het haar te ‘voeden’. Hierbij vergeten we dat het echte voeden van het haar van binnenuit dient te gebeuren. Als je bepaalde voedingsstoffen mist, kun je je haar nog zo goed verzorgen met haarverzorgingsproducten, toch zul je niet het gewenste resultaat behalen. Voor gezonde haren moet je voldoende eiwitten binnenkrijgen. Daarnaast zijn essentiële vetzuren ook heel belangrijk en in het bijzonder omega-3 vetzuren. Eet daarom regelmatig vette vis (zalm, makreel, haring en sardines), schaal- en schelpdieren, plantaardige olie (lijnzaadolie, raapzaadolie), plantaardige margarines, walnoten en eieren. Een gebrek aan eiwitten en essentiële vetzuren kan de textuur van je haar veranderen.

3. Hormonale veranderingen en de textuur van je haar

Vooral dames hebben in hun leven te maken met veel hormonale veranderingen. Denk onder meer aan de menstruatie, zwangerschap, bevalling, hormonale anticonceptie en de menopauze. De vrouwelijke hormonen, oestrogenen, kunnen de groeifase van het haar verlengen en de conditie van het haar verbeteren. We zien dit bijvoorbeeld bij meisjes in de puberteit, wanneer de vrouwelijke hormonen in hogere mate aanwezig zijn. Ook tijdens de zwangerschap kan het haar verbeteren en minder snel uitvallen door het hoge gehalte aan oestrogenen. Na de bevalling normaliseert zich dit weer. Wanneer vrouwen in de menopauze komen, daalt het gehalte aan oestrogenen. Dit kan leiden tot dunner haar en haarverlies. De invloed van hormonen op het haar is bij de een sterker, dan bij de ander. Dit heeft te maken met erfelijkheid.

4. Hoe goed verzorg je je haar?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust, dat de manier waarop ze hun haar verzorgen, hun haar geen goed doet. Weet je zeker dat de producten die je gebruikt, geschikt zijn voor jouw haar? Terwijl jij denkt dat de shampoo die je altijd gebruikt je haar perfect schoon wast, was je hiermee mogelijk ook de natuurlijke beschermlaag weg, waardoor je haar extra kwetsbaar wordt. Zet je daarbij ook nog vaak de stijltang in je haar? Dan zul je je haar, vanwege de hitte, op den duur zodanig beschadigen dat de structuur verandert. Ook chemische processen, zoals haarkleuringen en permanenten, kunnen de structuur van je haar aantasten. De schade is niet meer terug te draaien. De enige oplossing is dan nog; de schaar erin. Laat je voortaan beter adviseren door een professionele kapper! Wil je zelf een expert in haarverzorging worden? Bekijk dan hier ons volledige aanbod aan Haartooi Opleidingen en Cursussen!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie