Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hielkloven behandelen en voorkomen

Hielkloven behandelen en voorkomen

Voeten worden nogal eens vergeten als het om lichaamsverzorging gaat. Dat zal je als pedicure of schoonheidsspecialiste in de praktijk regelmatig tegenkomen. En dat terwijl de voeten heel wat ontberingen te doorstaan hebben. Ze dragen het hele lichaamsgewicht en worden vaak in te krap schoeisel of in de verkeerde sokken gestoken. Vaak hebben mensen pas aandacht voor hun voeten als er klachten ontstaan als hielkloven. Lees hier hoe je hielkloven kunt behandelen.

Hoe ontstaan hielkloven?

Hielkloven zorgen er niet alleen voor dat de voeten er minder mooi uitzien, het kan bij ernstige klachten ook behoorlijk pijnlijk zijn. Ze ontstaan wanneer de huid op de hielen droog wordt en het eelt op de hielen verergert. Vervolgens kunnen hierin kloofjes ontstaan doordat het lichaamsgewicht druk uitoefent op de hielen. Wanneer de kloofjes dieper worden kan het zelfs gaan bloeden en kunnen er infecties ontstaan.

Behandelen hielkloven

Een behandeling van hielkloven bestaat uit verschillende etappes:

Voetenbad

Allereerst laat je je klant een warm voetenbad nemen van ongeveer 10 minuten. Je kunt bijvoorbeeld speciale bruistabletten aan het water toevoegen of wat melk en honing erin doen. Dit zorgt ervoor dat de huid lekker zacht wordt. Droog de voeten daarna goed af.

Voetscrub

Geef de voeten een scrubbehandeling met een blokje puimsteen door rustig cirkelbewegingen over de hielen te maken. Hiermee kun je de dikke stukjes eelt gemakkelijk verwijderen. Het duurt even voordat het eelt loslaat, dus blijf een paar minuutjes doorgaan. Let op: het mag geen pijn doen of gaan bloeden. Is dit wel het geval, dan stop je er direct mee.

Massage met hielklovencrème

Na de scrubbehandeling ga je de voeten insmeren met een goede hielklovencrème om de vochtbalans van de huid in evenwicht te brengen. Er zijn veel soorten hielklovencrèmes op de markt. Ingrediënten die het herstel van de hielkloven bevorderen zijn onder andere ureum, allantoïne en panthenol, vanwege de verzachtende werking op de huid. Bisabolol is een stof die voorkomt in kamille en gaat huidirritaties door bacteriën en schimmels tegen. Ook vitamine E heeft een gunstige werking, vooral op het huidherstellend vermogen. In veel voetcrèmes zit ook menthol- of eucalyptusolie, omdat het voor een verfrissend gevoel zorgt. Masseer de voeten helemaal in met de crème. Door de massage stimuleer je ook nog eens de bloedcirculatie, waardoor de huid beter wordt doorbloed en optimaal van voedingsstoffen en zuurstof wordt voorzien om het genezingsproces te versnellen.

Tips om hielkloven te voorkomen

Geef na de behandeling je klanten ook een aantal goede tips mee om hielkloven in de toekomst te voorkomen. Wie veel last heeft van een droge huid gebruikt na het douchen een goede voetcrème en laat de voeten regelmatig door een pedicure of schoonheidsspecialiste behandelen. Benadruk dat het bij warm en droog weer belangrijk is om extra aandacht aan voetverzorging te besteden. Mensen met een droge huid kunnen ook beter niet op schoenen lopen met een open hiel. Hierdoor drogen de hielen namelijk sneller uit. Wil je alles leren over het geven van professionele voetbehandelingen? Volg dan onze Opleiding Pedicure!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
 • 10 - 16 dagen
 • € 1.149
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie