Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hebben krullen een andere verzorging nodig?

4 oktober 2019 | Haarverzorging
Hebben krullen een andere verzorging nodig?

Haarverzorgingsproducten zijn er in alle soorten, maar wat heeft jouw haar nu echt nodig? Heb je een mooie bos krullen, dan voel je je vast aangetrokken door de shampoos en conditioners die zeggen dat ze speciaal voor krullend haar bedoeld zijn. Maar is het nu echt zo dat krullen een andere verzorging nodig hebben dan steil haar? Wij vroegen het aan de docenten van de Kappersopleiding van Wellness Academie België.

Wat is er speciaal aan krullend haar?

Krullend haar verschilt uiteraard van steil haar qua vorm. Dat kun je duidelijk zien, maar wat betekent dit nu voor het haar? Daarvoor moet je wat meer weten over de anatomie van haar. Wist je bijvoorbeeld dat de opening van het haarzakje de vorm van je haar bepaalt? Het haarzakje heeft een opening in de huid waardoor de haar naar buitenkomt. Bij steil haar is deze opening rond, bij slag in het haar is deze ovaal en bij krullend haar is dit een halve ovale vorm. Een ander verschil is dat de haarzakjes van krullen scheef liggen. Dit in tegenstelling tot de haarzakjes van steil haar die recht liggen. Het scheve en half ovale haarzakje zorgt ervoor dat het haar op een andere wijze naar buiten wordt geduwd, waardoor het haar krult.

Krullen hebben invloed op de haarschubben

Om krullend haar nog beter te kunnen begrijpen, gaan we hier kort in op de invloed van krullen op de haarschubben. Elk haartje bestaat aan de buitenkant uit een schubbenlaag. Dit kun je zien als een beschermlaagje. Bij gezond steil haar liggen de schubben keurig over elkaar heen en sluiten perfect op elkaar aan. Er zijn nauwelijks openingen. Op de rondingen van krullend haar hebben de haarschubben de neiging om omhoog te gaan staan. De schubben staan hierdoor dus open. De haren staan meer bloot aan invloeden van buitenaf; wind, zon, haarborstel, föhn, vrije radicalen, etc. Hierdoor kan het haar sneller uitdrogen, beschadigen en breken. Daarnaast zorgt de krullende vorm ervoor dat het haar op bepaalde plekken dunner is. Deze plekken zijn extra kwetsbaar.

Talg wordt minder goed over het haar verdeeld

Talg wordt vaak meteen geassocieerd met ‘vet haar’, maar dat is alleen het geval bij een overmatige talgproductie. Bij een normale talgproductie heeft talg alleen maar een positieve invloed. Het houdt namelijk het vochtgehalte van het haar in balans, beschermt tegen invloeden van buitenaf en het zorgt voor veerkrachtig en glanzend haar. Door de vorm van de openingen van de haarzakjes en de ronde vorm van krullend haar wordt de talg minder goed over het haar verdeeld. Vaak bereikt talg het onderste gedeelte en de punten niet. Dit gedeelte van het kapsel mist daardoor de natuurlijke verzorging en bescherming.

Krullen hebben een andere verzorging nodig

Bovenstaande redenen laten duidelijk zien dat krullen een andere verzorging nodig hebben dan steil haar. Waar moet je op letten?

 • Was je haar niet te vaak!
  Voor krullen is het extra belangrijk dat je ze niet te vaak wast. De talg heeft het al moeilijk genoeg om jouw kapsel op natuurlijke wijze te verzorgen. Door je haar elke dag te wassen, verwijder je deze natuurlijke beschermlaag nog meer. Je haar wordt dan droog en kwetsbaar.
 • Hydraterende shampoos en conditioners
  Hydraterende shampoos en conditioners voor steil haar hydrateren jouw krullen niet voldoende. Shampoos die speciaal ontwikkeld zijn voor krullend haar, bevatten meer en nog betere ingrediënten om het vochtgehalte van het haar in balans te houden.
 • Styling en verzorging
  De productlijn voor krullend haar is vaak uitgebreider en bestaat uit speciale lotions, maskers, leave-in conditioners, verstevigende crème en haarolie. Deze producten ondersteunen bijvoorbeeld de hydratie van het haar, zorgen dat het haar pluisvrij blijft en verstevigen de krullen. Het helpt om de krullen er minder droog uit te laten zien, om ze zacht aan te laten voelen en ze tegelijkertijd mooi te definiëren.

Interesse in een Kappersopleiding?

Wil je meer leren over het verzorgen van alle soorten haar en het creëren van de mooiste kapsels? Dan ben je bij onze Allround Kappersopleiding aan het juiste adres. Wassen, knippen, verzorgen, haarkleuren en hairstyling; het komt in deze opleiding kapper allemaal aan bod!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie