Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
Summerschool Schoonheidsspecialiste & Schoonheidsspecialiste 15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Eczeem en make-up, gaat dat wel samen?

12 januari 2022 | Visagie
Eczeem en make-up, gaat dat wel samen?

Eczeem is een vervelend huidprobleem. Het kan je erg onzeker maken, omdat je huid er schilferig uitziet. Er ontstaan daarbij kleine blaasjes en rode builtjes. Andere symptomen zijn korstjes, roodheid en zwellingen. Ook de jeuk die hiermee gepaard gaat, is erg vervelend. Maar wat als je nu net een belangrijke meeting of een speciale gelegenheid hebt, waarvoor je er op je best wilt uitzien? Eczeem en make-up, gaat dat wel samen? We begrijpen dat je je hierdoor onzeker kunt voelen. Je hoeft niet te wanhopen, want met deze professionele tips kun je toch op een verantwoorde en mooie manier make-up dragen.

Wat is er aan de hand bij eczeem?

Om te begrijpen wat wel en niet kan als het gaat om eczeem en make-up, is het belangrijk om te weten wat eczeem is. Eczeem is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen huidaandoening, maar eerder een verzameling van symptomen, waaraan diverse oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Voorbeelden van deze oorzaken zijn o.a.: aanleg, erfelijkheid, droge huid, droge lucht, allergenen factoren of bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

Om te ontdekken wat er exact aan de hand is, raadpleeg je het beste een arts. In het geval van eczeem is er sprake van een ontstekingsreactie van de huid. Hierdoor wordt de natuurlijke huidbarrière aangetast. De huid is niet meer in staat om voldoende vocht vast te houden, droogt uit en je krijgt last van bovengenoemde symptomen.

Make-up aanbrengen over je eczeem?

Op het moment dat de huid erg droog en geïrriteerd is, is het geen goed idee om hierover make-up aan te brengen. Dit kan het probleem vergroten, doordat het de huid nog meer irriteert. De eerste stap is dat je de aangetaste huidbarrière gaat versterken met een hydraterende crème. Bij voorkeur kies je voor een speciale barrièrecrème.

Vervolgens kun je, voordat je make-up aanbrengt, je huid voorzien van een primer. Kies dan altijd voor een niet-matterende primer. Eigenlijk zijn alle matterende make-up producten bij een huid met eczeem uit den boze. De primer zorgt voor een tussenlaagje tussen de huid en de make-up. Het zorgt ervoor dat de huid egaler en gladder wordt en dat schilfertjes minder opvallen. Dat is precies wat je wilt! Neem hier ook eens een kijkje bij onze Cursus Visagie Basis!

Hydraterende foundation of getinte dagcrème

Eczeem en make-up? Liever niet, omdat je huid het meest gebaat is met kalmerende producten. Echter als je, om wat voor reden dan ook, toch graag make-up wilt aanbrengen, dan kunnen deze tips je helpen. Houd de make-up op je huid wel zo beperkt mogelijk. Laat in ieder geval de poederfoundations links liggen en ga voor een hydraterende foundation of een getinte dagcrème. Zorg voor een product met een lichte structuur en een lichte dekking, waarvan de kleur goed mengt met je eigen huidskleur. Hypoallergene make-up producten en producten die vrij zijn van parfum, glans en glitter verdienen de voorkeur.

Aanbrengen en afwerken van de basis van je make-up

Een andere belangrijke tip bij eczeem en make-up, is om de producten aan te brengen met je vingers. Vermijd liever make-up kwasten, want hiermee kun je schilfers en onregelmatigheden van de huid verergeren. Met je vingers kun je heel precies en voorzichtig de make-up op je huid deppen en blenden. Wil je graag je gelaat wat meer contouren? Gebruik dan hiervoor een beetje bronzer in de vorm van een crème. Met een crème blush kun je eveneens een kleurrijk accentje leggen.

Leg de nadruk op je ogen of lippen!

Is je huid te zeer van slag door eczeem? Vergeet dan liever foundation, bronzer en blush. Focus je in plaats daarvan puur op wat je huid echt nodig heeft; een kalmerende crème. Wil je toch iets aan je look doen? Concentreer je dan op een mooie ooglook. Door met make-up een prachtige ooglook te creëren, zal ieders aandacht meteen daardoor aangetrokken worden. Veel mensen zullen het eczeem op die manier niet eens opmerken. Houd je meer van een mooie en opvallende lipkleur, dan kun je ook daar werk van maken. Wil je leren om als een professional make-up aan te brengen? Dan mag je onze Opleiding Visagiste niet missen!

Make-up verwijderen en de huid verzorgen

Heb je er toch voor gekozen om je op te maken, terwijl je last had van eczeem? Dan is het zaak om na afloop van je belangrijke meeting, date of speciale gelegenheid de make-up zo gauw mogelijk te verwijderen. Doe dit met een milde cleanser en met lauwwarm water. Moeten we je er nog voor waarschuwen dat schuren en schrobben verboden is? Na het reinigen van je gelaat breng je opnieuw een barrièrecrème aan, zodat je huid zich verder kan herstellen. Heb je een grote interesse in gelaatsverzorging en huidverbetering, dan is onze Opleiding Skin Expert op jouw lijf geschreven!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie