Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Concealer: waar het wel en niet voor bedoeld is!

25 mei 2022 | Visagie
Concealer: waar het wel en niet voor bedoeld is!

Hoe gebruik je een concealer op de juiste manier? Dat is een vraag die we veel te horen krijgen binnen onze beauty opleidingen. Daarom wijden we er hier een artikel aan, waarin we uit de doeken doen waar dit make-up product wel en niet voor bedoeld is. Er bestaan hierover namelijk nog heel wat misvattingen. Daarnaast moet je ook goed weten hoe je dit make-up product het beste kunt aanbrengen voor het gewenste effect, bijvoorbeeld het camoufleren van puistjes of donkere kringen of voor een egale tint als basis voor je make-up. Lees hier gauw meer!

Waar is concealer NIET voor bedoeld?

Voordat we ingaan op wat concealer wel is en hoe je ermee aan de slag gaat, willen we meteen enkele fabels uit de wereld helpen. Zo is het niet bedoeld als een alternatief voor foundation. Deze twee make-up producten kunnen heel goed samenwerken, maar ze hebben allebei hun eigen functie. Concealers zijn altijd romiger en dikker dan een foundation. Je gaat dit product dus nooit over je hele gelaat aanbrengen. Je camoufleert of neutraliseert hiermee alleen heel lokaal onzuiverheden, puistjes, roodheden of donkere kringen. Een foundation is daarentegen wel altijd geschikt om over het hele gelaat aan te brengen, maar dat hoeft niet per se.

Alleen concealer gebruiken, een goed idee?

Je hoort soms dat het mogelijk is om alleen wat concealer te gebruiken om plekjes te verbergen. Toch raden we je aan om bij het gebruik hiervan ook altijd een foundation aan te brengen. Ook als de concealer perfect is afgestemd op de huidtint, zal dit plaatselijk aanbrengen mogelijk een vlekkerig resultaat geven. Je zou de concealer dan heel dun aan moeten brengen. De vraag is of je hiermee dan wel bereikt wat je zou willen. Door een concealer en een foundation samen te laten werken, zal het resultaat feillozer zijn. Er bestaan uitstekende concealers en foundations met een lichte textuur, waarmee je in dunne laagjes subtiel kunt werken. Daarna fixeer je dit met een transparante poeder voor langdurig resultaat. Gebruik je alleen concealer, dan heb je er vast niet zo lang plezier van.

Waar een concealer WEL voor bedoeld is!

Camoufleren

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, gebruik je een concealer om te ‘concealen’; dit betekent letterlijk ‘verbergen’. Je gaat heel lokaal onzuiverheden ermee wegwerken, zoals puistjes. Dit zorgt ervoor dat je daarna een stuk minder foundation hoeft aan te brengen.

Neutraliseren

Een andere functie van dit make-up product is het neutraliseren van verkleuringen. Denk aan roodheid door couperose of een litteken. Ook de blauwe kringen onder de ogen kun je hiermee neutraliseren. Dat doe je door een contrasterende kleur te gebruiken. Voor het neutraliseren van rode verkleuringen gebruik je een groene concealer. Bij blauwe kringen kun je een beige concealer mengen met een vleugje oranje.

Highlighten

Veel visagisten gebruiken concealers om te highlighten, oftewel om bepaalde delen van het gelaat naar voren te brengen. Een belangrijke regel binnen de visagie is namelijk dat lichte zones in het gelaat naar voren komen, terwijl donkere zones meer naar achter vallen. Wat bijvoorbeeld veel gedaan wordt, is een lichte tint aanbrengen in een driehoek onder de ogen voor een frisse en stralende look. Wil je leren hoe je perfect de basis make-up producten aanbrengt? Mis dan niet onze Cursus Visagie Basis.

Let op: er bestaan verschillende soorten concealers

Niet alleen bestaan er concealers in diverse kleuren en tinten. We kunnen ook een onderscheid maken tussen vloeibare concealer, crème-concealer in de vorm van een stick of in de vorm van compact poeder. De vloeibare variant is het meest veelzijdig en wordt het meeste toegepast door professionele visagisten. Ze zijn verkrijgbaar met een glanzende, matte en satijnen finish. Voor een zo natuurlijk mogelijke look is een satijnen finish het beste. Ook een stick kan praktisch zijn, maar let op want deze hebben een erg vaste textuur. Ze kunnen bij sommige mensen puistjes verergeren. Een crème concealer is vaak zeer geschikt voor het camoufleren van kringen onder de ogen, vanwege de zeer goede dekking.

Tip: ben je een diplomeerde schoonheidsspecialist? Neem dan eens een kijkje bij onze Cursus Medische Camouflage.

Altijd een geslaagde make-up look!

Welke concealer je ook gebruikt, het matchen ervan met de foundation en het perfect blenden van de make-up zijn essentieel. Wat het nog lastiger maakt om altijd een geslaagde make-up look tevoorschijn te toveren, is dat elke huid anders is. Wat voor jou perfect werkt, kan bij iemand anders juist niet het gewenste resultaat geven. Daarnaast kan ook de conditie van de huid veranderen. Het is dus steeds de kunst om de make-up daar goed op af te stemmen. Wil je deze kunst in de vingers krijgen? Dan is onze complete Opleiding Visagie een aanrader!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie