• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Barbershop openen? Houd je wel aan de regels!

27 januari 2020
Barbershop openen? Houd je wel aan de regels!

De barbier is razend populair en dat zien we in België ook aan de sterke groei van het aantal barbershops in vele steden. Is dit nu een positieve ontwikkeling? Overweeg je misschien wel om zelf een barbershop te openen? Niet iedereen is er blij mee. Er wordt de laatste tijd ook wel gesproken over ‘wildgroei’. Daarnaast werden er deze maand controles uitgevoerd bij diverse van dit soort zaken in de stad Brugge. Wat bleek? Veel zaken hielden zich niet aan de regels. Wat is hier het probleem? Wil je een barbershop openen? Houd je dan wel aan de regels, is het devies!

Controleactie gericht op o.a. barbershops in Brugge

Begin januari voerde de Brugse politie een controleactie uit onder barbershops, nachtwinkels en horecazaken. Er werden zo’n dertig zaken gecheckt. De actie werd uitgevoerd i.s.m. de Brugse dienst leefmilieu, RVA, FOD Financiën, het federaal voedselagentschap, FOD Volksgezondheid, RSZ, Toezicht Sociale Wetten, RSVZ, Vlaamse Sociale Inspectie en Riziv. Het doel was om te controleren of de uitbaters de regels omtrent tewerkstelling, sociale zekerheid en voedselveiligheid naleven. Veel zaken blijken zich niet aan de regels te houden. Burgemeester Dirk De Fauw zegt hierover: ‘Vaak kennen die mensen de wetgeving niet. Het is dan ook nodig dat we toekijken dat de voorschriften worden nageleefd.’ Het stadsbestuur heeft zich voorgenomen om regelmatiger basiscontroles te houden.

Welke misstanden kwam men tegen?

Tijdens de actie bleek dat er bij de helft van de zaken misstanden bestonden. Het ging dan voornamelijk om het overtreden van regels met betrekking tot hygiëne, geluidsoverlast, het gebruik van de witte kassa en zwartwerk. Hoewel het niet alleen om barbershops gaat, heeft het bestuur van de stad toch zijn bedenkingen bij het sterk groeiend aantal barbershops in Brugge. De bestaande kapperszaken ondervinden veel concurrentie, onder andere omdat sommige nieuwe zaken tegen zeer lage prijzen kappersdiensten verlenen. Het stadsbestuur kan deze ‘wildgroei’ niet wettelijk tegenhouden. Men kan wel controles houden en zo een oogje in het zeil houden.

Iedereen kan barbier worden

Wat is hier het probleem? Burgemeester Dirk De Fauw wijst erop dat tegenwoordig iedereen barbier kan worden. Met de afschaffing van de vestigingswet kan iedereen met of zonder diploma een eigen barbershop openen. Niet alleen in Brugge zien we dit fenomeen, ook in andere steden komt het voor. Zo werden er in Kortrijk binnen een korte periode 27 nieuwe barbershops geopend. Iedereen kan barbier worden? Dat klopt, maar een succesvolle zaak met toekomst is alleen weggelegd voor wie zich kan onderscheiden door topkwaliteit te bieden en voldoende kennis van ondernemen aan de dag te leggen. In de tussentijd is het belangrijk dat de overheid veel aandacht besteedt aan het toezicht houden op de naleving van de wettelijke regels.

Barbershop openen? Houd je wel aan de regels!

De groeiende populariteit van klassiek, hip of trendy gestylede baarden, snorren en herenkapsels is niet te ontkennen. Er is op de markt dan ook plaats voor meer barbershops, want de vraag naar deze diensten neemt toe. Ben je gefascineerd door deze tendens? Wil je ook graag binnen de kapperswereld werkzaam zijn? Of ben je misschien al kapper en wil je je graag op deze doelgroep van stijlvolle en hippe heren richten? Dan staat er vrijwel niets je in de weg om hier werk van te maken. Pak het dan echter wel serieus, doordacht en professioneel aan! Daarvoor ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres bij onze Opleiding Barbier in Hasselt.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie