Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
Actie: 15% korting - Opleiding Kapper en Haarkleuren (betalen in deeltermijnen mogelijk) (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

6 barbier tips voor de perfecte baard!

8 maart 2023 | Haarverzorging
6 barbier tips voor de perfecte baard!

Met een baard mag je gezien worden! Vandaag de dag is de baard weer helemaal op zijn retour. Het is dan ook niet voor niets dat je overal barbershops tegenkomt. Een baard ziet er extra mannelijk uit en sommige baardenliefhebbers beweren dat je er ook een wijzere uitstraling van krijgt ;-) . Daartegenover, staat natuurlijk wel de voorwaarde dat je goed voor je baard zorgt. De perfecte baard creëren en onderhouden is nog niet zo gemakkelijk. Daarom geven we je hier 6 barbier tips voor de perfecte baard!

Tip 1: houd rekening met je gelaatsvorm

Wil je graag een perfecte baard? Kijk dan eerst eens goed in de spiegel! Het is namelijk voor een groot deel afhankelijk van je gelaatsvorm welke soort baard het beste bij je past. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het aanmeten van het juiste kapsel. Daar leer je alles over in onze kappersopleiding. Heb je bijvoorbeeld een brede kaaklijn? Dan is het een goed idee om de baard aan de zijkanten korter te houden. Heb je juist een smal gelaat? Dan kunnen langere haren aan de zijkant deze vorm juist mooi compenseren. Dit zijn nog maar enkele basisprincipes om rekening mee te houden. Voor de perfecte baard is het beslist een aanrader om eens de raad en daad van een professionele barbier in te schakelen! Deze professional ziet in een oogopslag welke soort baard het beste bij je staat!

Tip 2: laat je baard eerst goed groeien

Wanneer je baardharen beginnen te groeien, is de neiging groot om er meteen aan te knippen en te trimmen. Zo’n beginnend baardje staat meestal niet zo fraai. Als je echter een overtuigende en langere baard wilt, dan raden we aan om de haren eerst twee maanden goed te laten groeien. Pas daarna is het mogelijk om je baard goed te trimmen en in de gewenste vorm te brengen! Je moet dus behoorlijk wat geduld hebben als je een perfecte baard wilt. Die vervelende groeifase is dan gewoon even noodzaak. Je zult zien dat je wordt beloond met een prachtig resultaat. Dit hoeft niet te betekenen, dat je er in de tussentijd onverzorgd bij hoeft te lopen. Integendeel, lees gauw verder voor enkele verzorgingstips.

Tip 3: gebruik een speciale baardshampoo

Een vieze baard is geen optie! Gebruik daarom, zodra de haartjes beginnen te groeien, een speciale baardshampoo. Hierin zitten namelijk mildere reinigingsmiddelen, dan in de gewone shampoos. Op die manier blijft ook je gelaatshuid in optimale conditie en heb je geen last van schilfers, huidirritatie en jeuk. Daarnaast is een goede baardshampoo verrijkt met natuurlijke olie, die de huid beschermt en de stugge baardhaartjes soepeler en zachter maakt. Door dus regelmatig (bijvoorbeeld om de dag) een baardshampoo te gebruiken, ziet je baard er meteen een stuk beter uit. Dat geldt ook voor je baard in aangroei!

Tip 4: voor de perfecte baard gebruik je baardolie

Of je je baard nog aan het laten groeien bent of dat je al de perfecte baard hebt, baardolie is onmisbaar. Bij voorkeur masseer je dagelijks enkele druppels baardolie in de haartjes. Bij een kleine baard zijn vier druppels voldoende, maar in een volle en lange baard mag je wel zo’n tien druppels aanbrengen. Dankzij deze olie krijgen de haren een beschermlaagje en gaan gezond glanzen. Daarbij helpt het je om je baardharen goed in bedwang te houden. Heb je veel eigenwijze baardharen, die steeds de verkeerde kant uit steken? Dan kan een extra baardbalsem ook een goed idee zijn. Hiermee kun je je baard al enigszins stijlen in de gewenste vorm.

Tip 5: de perfecte baard wordt dagelijks gekamd!

Wie aan zijn imago met baard wil werken, ontkomt er niet aan om dagelijks zijn baard te borstelen. Na het verzorgen van je baard met baardolie en eventueel een balsem, is het nodig om als finishing touch de haren te kammen. Hiermee verdeel je de verzorgingsproducten nog beter over de baardharen en kun je ook de laatste eigenwijze haartjes hun plaats wijzen. Let op, die kam die je voor je kapsel gebruikt, is niet geschikt voor je baard. Hiervoor gebruik je beter een aparte baardkam, die voorzien is van wijde tanden.

Tip 6: gebruik de föhn voor lastige, krullende baardharen

Om geen misverstanden in de wereld te helpen; er is niets mis met een krullende baard! We horen in de praktijk echter nog weleens geklaag van heren, die hun krullende baard liever wat rechter zien. Daarom nog een laatste tip, waarmee je krullende baardhaarden gemakkelijk recht krijgt. Dit doe je door een natte baard droog te föhnen en op hetzelfde moment recht te kammen. De warmte van de föhn zorgt er namelijk voor dat het haar rechter wordt. Wist je dat er bovendien ook speciale stijltangen voor baarden bestaan? Dat kan ook handig zijn! Gebruik deze tools liever niet elke dag, want anders kan het de haren beschadigen. Het föhnen of het gebruik van de stijltang is alleen voor als je baard te onhandelbaar is geworden of er echt picobello uit moet zien!

Wil je alles weten over de perfecte baard trimmen en stylen?

Bovenstaande tips kan iedereen thuis gemakkelijk toepassen. Er valt echter nog veel meer te leren over het perfect trimmen en stylen van baarden én snorren. Het is een vak apart, dat we je graag aanleren bij Wellness Academie. Wil je daar meer van weten? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze Barbiersopleiding!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie