• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

3 tips voor heilzame kruiden in de zomer

17 juli 2019 | Online trainingen
3 tips voor heilzame kruiden in de zomer

Interesse in de heilzame werking van kruiden? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor een thuisstudie herborist met begeleiding van een professionele kruidenkundige. In het verleden werd er veel meer dan tegenwoordig gebruikgemaakt van kruiden in het dagelijkse leven om de gezondheid te ondersteunen en kwaaltjes te verminderen. Jammer, want ook vandaag de dag kun je hier veel baat bij hebben. Wil je hier meer van weten? We vertellen je er hier graag meer over en geven je praktische tips voor het gebruik van drie heilzame kruiden in de zomer, waar iedereen baat bij heeft.

1. Aloë vera kan zonnebrand en insectenbeten verlichten

De aloë vera (aloë vera barbadenis) wordt ook wel de wonderplant, lelie van de woestijn en de brandwondenplant genoemd. Het is bekend dat de oude Grieken en Romeinen deze plant gebruikten voor het verlichten van brandwonden. In de vlezige bladeren van de plant zit een geleiachtige substantie die een verkoelende werking heeft op de verbrande huid. Het wordt daarom ook vaak verwerkt als ingrediënt in after sun lotions. Daarnaast helpt aloë vera ook bij het helen van wondjes, schimmelinfecties en het hydrateert de huid. Heb je in de zomer last van insectenbeten, ook dan kun je een beroep doen op de helende kracht van aloë vera. Daarnaast bevordert aloë vera in cosmetica de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en soepeler wordt.

2. Sint-Janskruid bij brandwonden en een zonnig humeur

Sint-Janskruid (hypericum perforatum) is een echt zomerkruid, dat zijn naam heeft gekregen, omdat het begint te groeien op Sint-Jan (24 juni), aan het begin van de zomer. De gele bloemetjes lijken wel kleine zonnetjes en dit kruid wordt dan ook gebruikt bij depressieve gevoelens en het bevorderen van een zonnig humeur. Verder is de Sint-Janskruidolie ook heilzaam bij het verminderen van pijn door zonnebrand. Wanneer je de olie op de verbrande huid smeert, zal het even prikken, maar daarna verdwijnt de pijn al snel. Ook bij brandwonden is de olie van dit kruid zeer effectief. Je moet je wel goed laten informeren over dit kruid, want het heeft enkele bijwerkingen. Vermijd bij het gebruik van dit kruid direct zonlicht, vanwege fototoxische reacties (vergroot de gevoeligheid voor zonlicht). Daarnaast kan het de werking van bepaalde medicijnen remmen, waaronder de anticonceptie pil en bloedverdunners.

3. De verfrissende werking van munt

Ben je tijdens warme zomerdagen op zoek naar wat verfrissing op lichamelijk en geestelijk vlak? Ga dan op zoek naar munt (mentha). Je kunt munt verwerken in drankjes door eenvoudig een aantal takjes met muntblaadjes toe te voegen aan een kan met water. Munt is ook zeer geschikt voor het verminderen van maagklachten. Je kunt na een maaltijd ook op muntblaadjes kauwen voor een frisse adem, bijvoorbeeld voor het neutraliseren van een knoflooksmaak in je mond. Heb je door de warmte moeite om je te concentreren, ook dan kan munt uitkomst bieden. Ga je deze zomer op wandelvakantie en hebben je voeten veel te lijden? Zorg dan voor een heerlijke voetbalsem waarin munt verwerkt is.

Een cursus herborist iets voor jou?

Er zijn ontzettend veel soorten kruiden met elk hun specifieke werking en toepassingsmogelijkheden. Wil je aan de slag gaan met kruiden, dan is het wel belangrijk dat je je goed verdiept in de werking ervan. Sommige kruiden kunnen bijvoorbeeld ook bijwerkingen hebben. In onze Thuisstudie Herborist leer je om kruiden op een verantwoorde wijze in te zetten voor het bevorderen van de gezondheid en het verlichten van vele kwaaltjes. Je studeert waar en wanneer je maar wilt en kunt rekenen op 12 maanden studiebegeleiding. Na afloop doe je examen via een digitaal examenplatform. Ben je geslaagd? Dan ontvang je een diploma herborist! Je mag overigens gewoon onbeperkt en kosteloos herkansen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie