• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Het wat en waarom van bindweefselmassage

7 november 2019 | Massage & Therapieën
Het wat en waarom van bindweefselmassage

Bindweefsel wat is dat eigenlijk? Vaak wordt er eenvoudig over gesproken als weefsel dat je lichaam bij elkaar houdt en steun geeft. Het krijgt verder vaak niet de aandacht die het verdient, want bindweefsel heeft nog veel meer functies dan het lichaam bij elkaar houden en het ondersteunen van de organen. We willen daarom hier extra het belang van het gezond houden van het bindweefsel benadrukken. Daarvoor zullen we dieper ingaan op wat bindweefsel precies is en wat de positieve gezondheidseffecten van bindweefselmassage zijn.

Wat is bindweefsel?

Dit is een ruim begrip, omdat het uit zowel cellen als vezels, water en andere basisstoffen bestaat. Bindweefsel heeft een steunende en verzorgende functie. Zo beschermt het onder meer de organen en het is eveneens bepalend voor hun vorm. Langs het bindweefsel bevinden zich bloedvaten en zenuwen en op deze manier heeft het ook een bindende functie. Alles staat met elkaar in verbinding. Bindweefsel bevindt zich door het hele lichaam, namelijk in de huid, in vetweefsel, in spieren, pezen, gewrichtskapsels- en banden, bloedvaten, zenuwbanen, beenderen en organen. Het mag duidelijk zijn dat dit onderdeel van ons lichaam wel wat meer aandacht verdient, dan dat we gewend zijn. Leer meer over de opbouw van het menselijk lichaam in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie en de Cursus Anatomie Verdieping.

Verklevingen in het bindweefsel

Bindweefsel is dus cruciaal voor het gezond functioneren van het menselijk lichaam. Nu we dat inzien, kunnen we gaan focussen op welke problemen er in bindweefsel kunnen ontstaan en hoe we de gezondheid van het bindweefsel kunnen bevorderen. In bindweefsel kunnen verklevingen ontstaan. Deze ontstaan vaak door langdurige negatieve invloeden, zoals langdurige stress, slecht slapen, verkeerde lichaamshouding, te weinig beweging, etc. Onder invloed van deze factoren gaat je lichaam het probleem compenseren door bijvoorbeeld extra bindweefsel aan te maken, waardoor het begint te verkleven en het probleem alleen maar erger wordt. De spanning zet zicht letterlijk vast in je lichaam.

Wat is bindweefselmassage?

Er is een speciale bindweefselmassage ontwikkeld waarmee verklevingen in bindweefsel opgelost kunnen worden. Deze massage richt zich op de bindweefsellaag tussen de spieren en de huid. Wat deze massage bijzonder maakt, is dat het om een reflexzonemassage gaat. Op het lichaam bevinden zich zones die verbonden zijn met andere klieren, organen en lichaamsdelen. Wanneer je met bindweefsel massagetechnieken inwerkt op deze zones kun je blokkades elders, bijvoorbeeld in een orgaan, verhelpen. Door de prikkels die tijdens de massage worden gegeven aan de huid, wordt de functie van het bindweefsel verbeterd. De doorbloeding neemt toe, de conditie van het bindweefsel verbetert en verklevingen worden opgeheven. De massage stimuleert eveneens de zenuwuiteinden in de huid en het bindweefsel, waardoor je kunt inwerken op dieper gelegen delen van het lichaam.

Een voorbeeld: bindweefselmassage bij maagklachten

Binnen de bindweefselmassage gaat men ervan uit dat elk deel van het lichaam weerspiegeld wordt op een specifieke zone op het bindweefsel vlak onder de huid. Heb je bijvoorbeeld vaak last van maagklachten, dan kan een therapeut geschoold in bindweefselmassage dit voelen op een bepaalde zone op de rug, in de vorm van een verhoogde huid- en spierspanning. De zenuw die de maag aanstuurt, ligt namelijk in het midden van de rug. Door deze zone te behandelen met de technieken uit de bindweefselmassage kunnen de maagklachten verzacht worden.

We spreken dan ook wel over de neuro-reflectoire invloed van bindweefselmassage. Elk orgaan correspondeert met een specifieke zone op de rug, waardoor middels bindweefselmassage blokkades in organen behandeld kunnen worden. Deze massage werkt in op het vegetatieve deel van het zenuwstelsel, dat zorgdraagt voor het functioneren van het hart, de longen, bloedcirculatie, ademhaling, stofwisseling en het maag- en darmstelsel.

Leer meer in onze Cursus Bindweefselmassage

Wil je meer weten over bindweefselmassage? Aarzel dan niet om je in te schrijven voor onze Cursus Bindweefselmassage in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Hasselt. In deze cursus leer je meer over de functie van bindweefsel en het behandelen van diverse zones op de rug voor het inwerken op de organen. Ook leer je meer over hoe je met bindweefselmassage littekens kunt verbeteren en huidlagen kunt los masseren.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie