Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
Actie -10% op alle cursussen en opleidingen van 2024 (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat zijn de voor- en nadelen van bandhaar?

23 september 2019 | Haarverzorging
Wat zijn de voor- en nadelen van bandhaar?

Heb je al ooit van bandhaar gehoord? Of misschien heb je je kapper weleens horen zeggen dat je typisch bandhaar hebt? Dit betekent dat je haar in plaats van een ronde vorm een platte vorm heeft. Dit zorgt ervoor dat je ontzettend steil haar hebt. Deze haarsoort komt veel voor bij mensen van Aziatische afkomst. Veel mensen zullen het geweldig vinden, want zij moeten steeds de steiltang in hun haar zetten om het glad te krijgen. Het probleem met bandhaar is echter, dat er weinig stylingsmogelijkheden zijn. We gaan hier in op de voor- en nadelen van bandhaar.

De structuur van bandhaar

Bandhaar wordt soms ook wel linthaar genoemd. Veel mensen met dit haar klagen dat hun haar zo ‘slap’ is. Dat is eigenlijk niet waar, want de structuur van bandhaar is juist heel sterk. Bandhaar is iets waar je mee geboren wordt. Het kan dus niet zo zijn dat je op latere leeftijd ineens deze haarstructuur krijgt. Mocht je haar ineens steiler zijn of futlozer aanvoelen, dan liggen daar andere oorzaken aan ten grondslag. Denk bijvoorbeeld aan voeding of hormonen. Als je wilt weten of je bandhaar hebt, kun je daar alleen maar achter komen door eens naar je kapper te stappen om je haar te laten meten met een haarmeter. Met het blote oog kun je dit namelijk niet zien.

Nadelen van bandhaar

Een nadeel van bandhaar is dat je de haarstructuur nauwelijks kunt veranderen, ook niet onder invloed van warmte en stijltangen. Een slag of een krul in je lokken, zakt er binnen no-time weer uit. Een permanentje laten zetten kun je ook vergeten, want dat zal op niets uitdraaien. Als je geen slag of krul in je haar krijgt, dan maar een ander kleurtje? Dat is het volgende nadeel van bandhaar. Niet-permanente kleurspoelingen en toners pakken niet op jouw haar. Een kapper met veel expertise en ervaring op het gebied van haarkleuren, zal mogelijk met verf met waterstofperoxide resultaat kunnen boeken. Maar let op, dit is niet altijd een garantie dat de kleur lang mooi blijft. Een ander nadeel is dat bandhaar heel nauwkeurig geknipt moet worden, omdat elk klein knipfoutje meteen opvalt! Wil je je bijscholen in haarkleuren? Volg dan onze Opleiding Hair Colouring.

Zijn er nog wel voordelen aan bandhaar?

Na het horen van zoveel nadelen van bandhaar, lijkt het alsof alles hieraan negatief is, maar dat is niet zo! Je zult misschien niet zo veel kunnen variëren met je kapsel maar jouw haren glanzen van nature veel meer dan andere soorten haar. Daarnaast voelt je haar ook veel zachter aan. Het gras bij de buren is altijd groener, nietwaar? Er zijn maar wat veel mensen die graag mooi steil haar zouden willen zoals jij! Er zijn altijd wel mogelijkheden om je haar in een mooi model te knippen. Een professionele kapper kan je daar advies over geven en met jouw haar aan de slag gaan! Of wil je misschien zelf leren om de mooiste kapsels te vervaardigen? Dan nodigen we je graag uit om eens een kijkje te nemen bij onze Opleiding Kapper of de Opleiding Hairstyliste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie