Wat is de functie van ceramiden in cosmetica?
Let jij op de ingrediëntenlijst als je cosmetica koopt? Je bent niet de enige als je dat niet doet. Daarbij is het voor de gemiddelde consument erg lastig om er wegwijs uit te worden, want wat betekenen al die termen eigenlijk? Een ingrediënt dat je vaak op het etiket van huidverzorgingsproducten ziet staan is ceramide. Ook in reclames voor anti-aging crèmes hoor je dit begrip vaak terug. Ceramiden in cosmetica, wat zijn het eigenlijk en wat is de functie van ceramiden in cosmetica? We geven hier antwoord op deze vraag!
Ceramiden in het kort
Met ceramiden worden vetzuren bedoeld. Deze stofjes komen van nature voor in ons lichaam en hebben tot doel om de huid bescherming te bieden tegen externe factoren. In het buitenste laagje van de huid (de hoornlaag) houden ceramiden de huidcellen bij elkaar en bieden een beschermende laag. Je kunt ceramiden daarom ook wel zien als het cement van de huid. De ceramiden zorgen ervoor dat het vocht in de huid wordt vastgehouden, waardoor de huid veerkrachtig blijft. Wanneer de huid over te weinig ceramiden beschikt, wordt de huid droog en kan gaan irriteren. Leer meer over de functies en werking van de huid in onze korte Cursus Gelaatsverzorging.
Wat doen ceramiden in crèmes?
Ceramiden worden toegevoegd aan crèmes voor de droge en gevoelige huid om deze extra bescherming te bieden. Daarnaast zien we dat ze vooral ook geliefd zijn in anti-aging crèmes. De reden hiervoor is dat de ouder wordende huid zelf minder ceramiden aanmaakt. Dit leidt tot een drogere en gevoeligere huid. Fijne lijntjes en rimpels komen daardoor duidelijker naar voren. De ceramiden in crèmes compenseren het gebrek aan ceramiden in de huid en geven de beschermende barrière een boost. Op die manier blijft het vochtgehalte van de huid beter in balans, de huid wordt beter gehydrateerd en ziet er gezonder en frisser uit.
Zijn crèmes met ceramiden voor iedereen geschikt?
Omdat het gaat om een lichaamseigen stof zal doorgaans elke soort huid er goed op reageren. Ze kunnen elke huid goed ondersteunen bij het versterken van de natuurlijke barrière. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn crèmes met ceramiden vooral ideaal voor de droge huid en bij fijne lijntjes en rimpels. Daarnaast kunnen ook mensen met een gemengde en vette huid, die snel last hebben van onzuiverheden, baat hebben bij crèmes die rijk zijn aan ceramiden. Het kan ook bij deze huidsoorten de huid helpen om in balans te komen.
Verschillende soorten ceramiden
Zoals we al vertelden zijn ceramiden lichaamseigen stoffen, maar hoe zit het met de ceramiden in huidproducten? Dit zijn doorgaans synthetische ceramiden, die echter dezelfde werking hebben als de ceramiden die in onze huid aanwezig zijn. Je herkent ceramiden in de ingrediëntenlijst aan benamingen als ceramide AP, EOP, NG, NP of NS. Je kunt ook benamingen tegenkomen, zoals phytosphingosine en sphingosine. Dit zijn stoffen die in een voorstadium van ceramiden zitten en die de aanmaak van ceramiden in de huid stimuleren. Er bestaan ook plantaardige ceramiden, deze heten phytoceramides en worden hoofdzakelijk gebruikt in supplementen. Af en toe zien we ze ook terug in huidverzorgingsproducten, maar deze ceramiden worden minder goed door de huid opgenomen.
Effectiviteit is afhankelijk van andere ingrediënten
Wat ook belangrijk is om te weten en zeker als je bijvoorbeeld zelf aan de slag gaat met het geven van gelaatsbehandelingen, is dat de effectiviteit van de ceramiden in cosmetica sterk afhankelijk is van enkele andere ingrediënten. De effectiviteit is het grootste in combinatie met andere huideigen vetzuren. Ook de verhouding van deze ingrediënten is belangrijk. Het is voor de consument daarom niet altijd gemakkelijk om vast te stellen of een specifiek product wel of geen goede keus is. Ceramiden worden verwerkt in dag- en nachtcrèmes, serums en lotions.
Heb je een grote interesse in huidverzorging?
Dan ben jij bij onze Schoonheidsspecialiste Opleiding helemaal thuis. Tijdens deze opleiding leer je meer over het reinigen en verzorgen van de huid en is er veel aandacht voor ingrediënten in beauty producten. Ook andere beauty behandelingen komen in deze opleiding aan bod. Denk aan ontharen, manicure en pedicure, make-up en massages. Een andere goede suggestie is onze Opleiding Skin Expert; een opleiding waarin je je volledig toelegt op de huid en huidverbetering. Je leert om behandelplannen op maat op te stellen en uit te voeren. Er is hier ook veel aandacht voor moderne en innovatieve salonapparatuur!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.