✨ Welkom, op onze infoavonden in Drongen op 9/9 - van 19u tot 21u ✨ - heb je onze last minutes al gezien? (meer info)
✨ Welkom, op onze infoavonden in Drongen op 9/9 - van 19u tot 21u ✨ - heb je onze last minutes al gezien? (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Aandacht voor veiligheid in je nagelsalon

Aandacht voor veiligheid in je nagelsalon

Het is voor een nagelstyliste van groot belang om aandacht te besteden aan het creëren van een veilige werkplek. In een nagelsalon liggen vele gevaren voor de gezondheid op de loer. We maken je hier attent op veiligheid in je nagelsalon, de gevaren en we gaan in op diverse veiligheidsmaatregelen die iedere nagelstyliste zou moeten treffen.

Gevaarlijke stoffen

Als nagelstyliste werk je met veel stoffen die gevaarlijk voor je gezondheid kunnen zijn als je er te vaak en te lang aan wordt blootgesteld. Het gaat om stoffen die verwerkt zijn in producten als nagellak, nagellakremover, acrylnagels, nagelverstevigers, etc. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen zijn, onder andere; methylmethacrylaat, formaldehyde, tolueen en acryl. Je leert er ook meer over in onze Cursus Nagelstyling Gelnagels en in de Cursus Nagelstyling Gelnagels voor gevorderden.

Gezondheidsklachten

Reacties op gevaarlijke stoffen in nagelproducten zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, huidirritaties, tranende ogen en droge keel. Het beste is om deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden en natuurproducten te gebruiken. In de meeste gevallen is het helaas niet mogelijk om het gebruik van een aantal schadelijke stoffen helemaal uit te sluiten. Daarom is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Maatregelen voor veiligheid in je nagelsalon

Beschermende maatregelen

Draag tijdens de behandelingen, wanneer mogelijk, handschoenen om je te beschermen tegen gelproducten, acryl en stof. Je kunt latex handschoenen gebruiken, maar nog beter zijn nitril handschoenen. Deze zijn sterker en zijn ook geschikt voor mensen met een latexallergie. Ook raden we aan om een mondkapje te gebruiken tijdens het vijlen van de nagels vanwege het stof en tijdens het zetten van acrylnagels vanwege de dampen. Om te voorkomen dat kleine stofdeeltjes in je ogen terechtkomen en infecties veroorzaken draag je zelfs best een veiligheidsbril.

Goede ventilatie

Zorg voor een goede ventilatie in je nagelsalon vanwege het stof dat vrijkomt bij het vijlen van de nagels en vanwege de dampen en geuren die door de salon zweven. Dit is belangrijk voor je eigen gezondheid en die van je werknemers en klanten. Bovendien voorkom je hiermee ook dat hinderlijke geuren in de salon blijven hangen. Onmisbaar voor een goed functionerende en veilige nagelsalon is een manicuretafel met een goed afzuigsysteem.

Nagelproducten bewaren en afval

Sluit na gebruik de nagelproducten goed af en laat de producten zo kort mogelijk openstaan om te voorkomen dat de dampen zich door de ruimte verspreiden. Gooi het afval weg in goed afsluitbare metalen vuilnisemmers en breng het vuilnis dagelijks naar een container die buiten staat.

Niet eten & drinken op de werkvloer

Stel een verbod in om te eten of te drinken op de werkvloer. Stof en chemische dampen kunnen op het voedsel of in het drinken belanden en zo in je lichaam terechtkomen.

Rookverbod

Stel voor de veiligheid in je nagelsalon een rookverbod in. Veel nagelproducten zijn namelijk licht ontvlambaar.

Tot slot is het heel belangrijk dat je al deze veiligheidsmaatregelen consequent blijft doorvoeren om de veiligheid in je nagelsalon steeds te kunnen garanderen voor zowel je medewerkers als je klanten en voor jezelf.

Leer alles over het vak van nagelstyliste en veiligheid in je nagelsalon!

Zie je een toekomst als nagelstyliste wel zitten? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres voor een complete Opleiding Nagelstyliste. Je leert niet alleen alle technieken voor het vakkundig plaatsen en verwijderen van gelnagels, maar er is ook veel aandacht voor klantenomgang en veiligheid in je nagelsalon. Na het behalen van je diploma kun je direct als een professional aan de slag in een nagelsalon of je eigen zaak starten!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie