* Koningsdag * korting
* Koningsdag * korting
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Palmolie in cosmetica: is dat slecht?

1 november 2019 | Schoonheidszorg
Palmolie in cosmetica: is dat slecht?

Palmolie is momenteel een van de meest omstreden ingrediënten in cosmetica, maar weet je ook waarom? De reden is niet omdat het direct gevaarlijk is voor je gezondheid. Palmolie is juist heel nuttig in beauty producten. Het probleem is dat de manier waarop palmolie geproduceerd wordt niet duurzaam is. Het leidt tot het ontbossen van onze planeet, waardoor onder meer het voortbestaan van vele diersoorten in het geding komt. Wat kunnen we daaraan doen? Lees hier meer!

Wat is palmolie eigenlijk?

Palmolie is een ingrediënt dat afkomstig is uit de vruchten van de oliepalm. Dit is een geliefd ingrediënt, omdat het rijk is aan verzadigde vetten en antioxidanten. Het zit in ontzettend veel producten, onder andere in voedingsmiddelen, zoals koekjes, sauzen, margarine en frituurolie. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen die je in huis hebt. De kans is groot dat je ‘palmolie’ op de verpakking terugvindt. Voordelen van palmolie zijn: het vermogen om zijn structuur te behouden bij hoge temperaturen, de romige textuur en het is geurloos. Wat palmolie helemaal populair maakt, is dat de opbrengst per hectare veel groter is dan bij andere oliehoudende gewassen, zoals sojabonen en zonnebloemen.

Hoe wordt palmolie gewonnen?

De oliepalm groeit goed in een tropisch klimaat. De teelt van palmolie vindt dan ook vooral plaats in Zuidoost-Azië in o.a. Indonesië, Maleisië en Sumatra. Er zijn hiervoor grote oppervlakten landbouwgrond nodig. Er worden om die reden enorme stukken bos verbrand. Dit leidt niet alleen tot veel luchtvervuiling, maar ook de natuurlijke leefomgeving van veel wilde dieren wordt verwoest, waardoor deze diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Dat geldt onder meer voor de orang-oetang. De olie moet uit de palmvruchten geperst worden. Dit proces leidt tot vervuiling van water en lucht. Bovendien levert het veel afval op, dat vaak in de rivieren wordt gedumpt.

Wat is de functie van palmolie in cosmetica?

Palmolie zit niet als een op zichzelf staand ingrediënt in cosmetica. Het wordt wel gebruikt als bouwsteen voor andere ingrediënten in cosmetica. Je zult dus niet ‘palmolie’ op het etiket van een cosmeticaproduct zien staan. Palmolie bestaat uit verschillende oliën, deze afzonderlijke olie is dan geen palmolie meer, maar een derivaat hiervan. Een voorbeeld hiervan is ‘palmetaat’. Het lastige hieraan is dat je niet gemakkelijk kunt achterhalen wat voor soort palmolie er is gebruikt voor het vervaardigen van het derivaat. Veel van deze ingrediënten dienen als emulgator. Voorbeelden van ingrediënten in cosmetica, waarin derivaten van palmolie of de palmpit zijn gebruikt, zijn o.a.:

  • Cetearyl Alcohol & Natrium Lauryl Sulfaat
  • Glycol Stearaat
  • GMS SE40 – Glycerol monostearaat
  • SSD – Disodium Laureth Sulfosuccinaat
  • Natriumstearaat
  • Stearinezuur
  • Laureth 4

Is stoppen met de productie van palmolie de oplossing?

Dat is niet realistisch. Miljoenen mensen zijn werkzaam in de palmolie industrie. In Indonesië en Maleisië werken circa 4.5 miljoen mensen in deze branche. Een boycot zou een grote ramp beteken voor de gezinnen die hier hun brood mee verdienen. Aan de andere kant komen er ook veel misstanden voor binnen de palmoliehandel, zoals corruptie en erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Wat is dan wel de oplossing? Veel organisaties die zich in de problemen verdiept hebben, die gepaard gaan met de palmolie teelt, pleiten voor duurzamere productiemethoden. Dit leidde tot veelbelovende initiatieven, die helpen om onze planeet te sparen en die een eerlijke handel nastreven.

Wat kan ik doen?

Je kunt als consument of beauty professional letten op het RSPO-certificaat. ‘RSPO’ is de afkorting voor ‘Round Table for Sustainable Palm Oil’. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor de duurzame productie van palmolie. Bedrijven die dit certificaat dragen, tonen aan dat ze gebruikmaken van palmolie die duurzaam is geproduceerd en verhandeld. Er mag voor producten met dit certificaat bijvoorbeeld geen waardevol bos zijn gekapt, er zijn goede afspraken gemaakt met de lokale bevolking over het grondgebruik en de arbeidsomstandigheden zijn in orde.

Enkele cosmeticamerken die de productie van duurzame palmolie stimuleren, zijn Unilever, L’Oréal en Henkel. Unilever kreeg in 2012 de Task Force Duurzame Palmolie Award uitgereikt, de cosmeticafabrikant Henkel gebruikt vanaf 2015 enkel duurzame palmolie en ook L’Oréal gebruikt sinds eind 2010 alleen palmoliederivaten van gecertificeerde duurzame bronnen. Voor meer informatie verwijzen we je naar de volgende websites:

Een duurzame wereld en beauty branche

Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid. Het gaat om het groter plaatje; het is slecht voor onze planeet. Bewustwording en goede keuzes maken (lees: kiezen voor producten met duurzame palmolie) kunnen het verschil maken. We zien dat er binnen de beauty branche steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. Wil je graag schoonheidsspecialiste worden? Dan kun je het verschil maken door meer bewustwording te creëren voor duurzaamheid binnen de branche.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie