• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Obesitas heeft invloed op levensverwachting

17 oktober 2019 | Online trainingen
Obesitas heeft invloed op levensverwachting

Een van de meest hardnekkige welvaartsziekten is obesitas, oftewel ernstig overgewicht. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is een samenwerking tussen 36 landen voor het bestuderen en coördineren van sociaal en economisch beleid. Deze organisatie deed onlangs onderzoek naar de invloed van overgewicht op de levensverwachting. Uit dit onderzoek blijkt dat Belgen binnen 30 jaar gemiddeld 2,3 jaar minder lang leven als gevolg van de toename van het aantal sterfgevallen door overgewicht.

Obesitas in cijfers

Een van de bevindingen uit het onderzoek van de OESO naar obesitas is dat circa 50% van de inwoners van de landen waarin deze organisatie actief is, te zwaar is. Ongeveer 25% leidt aan obesitas. Er werd vastgesteld dat het gemiddelde percentage van volwassenen met obesitas is toegenomen van 21% in 2010 naar 24% in 2016. Daarnaast bereikten ons onlangs ook de resultaten van de laatste gezondheidsenquête. Hieruit kwam naar voren dat 49,3% van de volwassen bevolking in 2018 met overgewicht kampte (BMI hoger dan 25) en dat 15,9% obesitas had. In 1997 werd de eerste gezondheidsenquête uitgevoerd. Toen had 41,3% overgewicht en kampte 10,8% met obesitas. Deze cijfers laten zien dat we met een serieus probleem te maken hebben.

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Iedereen weet wel dat overgewicht slecht is voor de gezondheid. Het brengt een verhoogde kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en enkele vormen van kanker met zich mee. Na dit onderzoek weten we dus ook dat obesitas een flinke impact heeft op de gemiddelde levensverwachting van mensen. Hoewel de cijfers laten zien dat het in België hoogtijd is om dit probleem serieus te nemen, is de situatie in andere landen nog ernstiger. Zo neemt de levensverwachting van Amerikanen volgens dit onderzoek binnen 30 jaar met 4 jaar af als gevolg van obesitas. Het land dat als slechtste uit de bus kwam, is Mexico. Hier zal men gemiddeld 4,2 jaar minder lang leven.

Waarom is gezond leven zo lastig?

De cijfers zijn zeer verontrustend, maar waarom is het dan zo lastig om mensen te motiveren om gezonder te leven? Hoewel de risico’s alom bekend zijn, zien we dat obesitas onder de bevolking blijft toenemen. Loes van Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven verklaart dat we in een dikmakende (obesogene) omgeving leven. Overal worden we geconfronteerd met voeding en meestal gaat het dan niet om de gezonde varianten. “Onderweg, in de supermarkt, op het bureau, altijd ligt er wel een snack ons te verleiden.” Ze zegt ook dat het Vlaams Instituut Gezond Leven pleit voor een ‘gezondheidstaks’ op ongezonde voeding. Met de opbrengsten hiervan kan voeding goedkoper worden gemaakt, gezien gezond vaak ook duur is.

Volg een cursus voedingsconsulente

Wil je het fijne weten over gezond eten? En voel jij je geroepen om mensen te helpen om gezonder te leven? Dan is onze Cursus Voedingsconsulente (thuisstudie) op jouw lijf geschreven. In deze cursus leer je alles over de gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en in welke mate. Je leert om te kijken naar ieders specifieke situatie, zoals leeftijd, geslacht, mate van inspanning en dergelijke. Verder krijg je uitgebreide informatie en tips over hoe je mensen kunt coachen om hun voedingsgewoontes te veranderen en een gezond voedingspatroon vol te houden. Je gaat aan de slag met interessante oefenopdrachten en je wordt begeleid door een ervaren vakdocent. Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel is er veel nood aan professionals op dit vlak!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie