• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Nagelriemen verzorgen, hoe het wel en niet moet!

Nagelriemen verzorgen, hoe het wel en niet moet!

Nagelriemen verzorgen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een manicure behandeling. Vlak onder de nagelriem wordt de nagel gevormd. Als de nagelriemen niet in goede conditie zijn of beschadigd worden door een verkeerde verzorging, dan heeft dit invloed op de groei en de gezondheid van de nagel. Er bestaan echter veel misverstanden over hoe je nagelriemen het beste verzorgt en wat je vooral wel en niet moet doen!

De nagelriemen als groeicentrum van de nagel

De nagelriemen zijn ontzettend belangrijk, omdat ze dienstdoen als de beschermers van het groeicentrum van de nagels (de matrix). Ze liggen als een laagje over de overgang van de huid en het begin van de nagel. Ze zorgen erop die manier voor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te voorzaken. Door de nagelriemen dagelijks goed te verzorgen met speciale nagelriemolie, blijven ze soepel en zacht. Dat is belangrijk, want uitgedroogde en verharde nagelriemen zijn kwetsbaar voor scheuren en barsten. Daardoor vermindert de beschermende functie van de nagelriemen.

Van de nagelriemen blijf je af!

De allerbelangrijkste regel als het om nagelriemen verzorgen gaat, is: blijf van de nagelriemen zelf af. Je wilt hun beschermende functie niet verstoren. Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden. Raadpleeg in dit geval altijd een arts. Het is belangrijk dat de infectie goed wordt behandeld. Het kan er anders toe leiden dat je nagels loslaten. Wil je zeker weten dat je nagels goed verzorgd worden, vind dan een goed opgeleide nagelstyliste of pedicure via de website van de Belgische Beauty Federatie.

Losse velletjes mag je verwijderen

Waar je wel aan mag komen zijn de losse velletjes voorbij de nagelriemen en op de nagelwallen. Deze velletjes ontstaan vaak als de huid erg droog is. Ze kunnen ook stevig op de nagelplaat vastzitten. Vooral nagelbijters, die eveneens aan de huid langs de nagels bijten, hebben hier last van. Deze velletjes zorgen voor een onverzorgd uiterlijk. Daarnaast zitten ze in de weg als je gelnagels wilt plaatsen en ze nodigen uit om eraan te plukken of te bijten, waardoor de nagels en de huid beschadigd raken. Je mag deze velletjes dan ook verwijderen met een velletjestang, die je eerst desinfecteert. Het is belangrijk dat je weet tot waar je de velletjes mag weghalen. Een Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure is daarom een aanrader, zodat je van een professional leert hoe dit moet.

Mag je nagelriemen terugduwen?

Je hebt vast weleens gehoord dat je nagelriemen moet terugduwen. Ook hiervoor geldt, dat je wel eerst goed moet weten hoe je dit op de juiste manier doet. Ga je zomaar je nagelriemen terugduwen zonder voorbereiding, dan krijg je een opstaand randje droge huid. Als dit gaat barsten, kan de nagelriem alsnog beschadigd raken. Maak de nagelriemen voor het terugduwen eerst zacht door ze te masseren met nagelriemolie. Daarnaast is het essentieel dat je een zacht bokkenpootje gebruikt, bijvoorbeeld van rubber, om de nagelriemen terug te duwen. Doe je dit met harder materiaal en te ruw, dan kun je de nagelplaat beschadigen ter hoogte van het halve maantje. De nagel is hier nog niet volledig verhoornd en daardoor extra kwetsbaar.

Mag ik de nagelriemen frezen?

De nagelriemen frezen, of beter gezegd de losse velletjes wegfrezen, is een goede manier om de nagelriemen in topconditie te houden. Hiervoor gebruik je het beste het puntje van een fijne peervormige diamantfrees. Maar let op: frezen is een techniek die alleen gediplomeerde manicuren, pedicuren en nagelstylisten dienen uit te voeren. Je moet goed weten welke frees je kunt gebruiken, hoe je dit doet en tot hoe ver! Met het verkeerd gebruik van de frees doe je meer kwaad dan goed. In onze Opleiding Nagelstyliste en in onze Opleiding Pedicure leer je hier alles over en ga je oefenen onder deskundige begeleiding. Na afloop ontvang je het diploma.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
  • 10 - 16 dagen
  • € 1.149
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie