• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Is een nagelverharder gebruiken slecht?

22 december 2021 | Nagelstyling & Pedicure
Is een nagelverharder gebruiken slecht?

Om de haverklap breekt of scheurt je nagel! Je wilt van je slappe of broze nagels af en overweegt om een nagelverharder te gebruiken. Is dat een goed idee? Je hebt mogelijk ook al eens verhalen gehoord over schadelijke stoffen in deze producten. Wat is dan de beste oplossing? Ga naar een gediplomeerde nagelstyliste! Of wil je je misschien zelf gaan verdiepen in dit vak? Dan ben je bij Wellness Academie op de juiste plek. We vertellen je hier alvast meer over zwakke nagels en over of nagelverharder gebruiken slecht is.

Wat is de oorzaak van je zwakke nagels?

Heb je erg broze nagels of nagels die steeds heel vervelend dubbelklappen, dan is meteen een nagelverharder gebruiken meestal niet nodig. Kijk liever eerst naar wat de oorzaak is. Een van de veelvoorkomende oorzaken van nu is het nog vaker je handen wassen en ontsmetten om je te beschermen tegen het coronavirus. Helaas is dat een noodzakelijke maatregel, maar je natuurlijke huidbalans raakt er van in de war en je nagels drogen uit. Ook als je handen veel in aanraking komen met schoonmaakmiddelen kunnen je nagels zwakker worden. Voorkom dit door in het vervolg handschoenen te dragen. Verder kunnen ook interne factoren een rol spelen, zoals slechte nachtrust, een ongezond voedingspatroon en vitaminetekort.

Het eerste redmiddel tegen zwakke nagels: nagelverharder?

We raden je aan om je handen en nagels eerst eens extra goed te verzorgen.

Handverzorging

Zeker in deze tijden kan het helpen als je je handen wast met een zachte en verzorgende handzeep, die de microflora van de huid herstelt. Daarnaast is dagelijks meerdere keren je handen en nagels insmeren met een handcrème, die de natuurlijke huidbalans herstelt, heel belangrijk.

Nagelverzorging

Enkele tips die specifiek gericht zijn op de nagels:

  • Reinig je nagels met een remover zonder aceton
  • Verzorg dagelijks je nagelriemen met nagelriemolie
  • Knip nagels niet, maar vijl ze
  • Houd de nagels kort
  • Vijl je nagels rond
  • Voeding met biotine (vitamine B), vitamine D, calcium en zink (eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten)

Let op: een veelgemaakte fout is dat nagels worden gevijld met zigzaggende bewegingen. Vijl steeds in dezelfde richting. Doe je dat niet, dan beschadig je mogelijk de nagels en maak je ze nog zwakker. We leren je graag alle weetjes en vaardigheden over het gezond en mooi houden van je handen en nagels in onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure.

Nagelverharder: wat is het en wat doet het?

Het belangrijkste ingrediënt in de traditionele nagelverharders is formaldehyde. Dit is een kleurloos gas, dat zo bewerkt kan worden, dat het in nagelproducten gebruikt kan worden. Er mag maar een hele kleine concentratie van dit ingrediënt in een product zitten. Het is namelijk slecht voor mensen met overgevoelige luchtwegen en astma en het is bewezen kankerverwekkend.

Hoe werkt formaldehyde?

Wat formaldehyde in nagelverharder doet, is de keratine in je nagels stimuleren om kruisverbindingen aan te gaan, waardoor je nagels sterker worden. Je brengt de eerste dag een laagje aan, de dag erna breng je opnieuw een laagje aan en de derde dag verwijder je dit. Dit herhaal je gedurende twee weken.

Nog meer nadelen van nagelverharder

Behalve de bovengenoemde gevaren voor de gezondheid, kan formaldehyde ook andere nadelen hebben. Het kan een gele gloed op je nagels achterlaten en het kan bij veel gebruik je nagels juist zwakker maken. Je nagels worden door de nagelverharder namelijk minder flexibel en daardoor kwetsbaarder voor breken.

Bestaan er ook nagelverharders zonder formaldehyde?

Steeds vaker adverteren aanbieders van nagelproducten met nagelverharders zonder formaldehyde. Deze producten richten zich vooral op het verzorgen en hydrateren van de nagels, met bijvoorbeeld natuurlijke oliën. Je kunt ook nagelbalsems en -gels uitproberen. Vergeet vooral ook niet de nagelriemolie, waar we het hierboven al over hadden.

Zwakke nagels en gelnagels; hoe zit dat?

Wist je dat gelnagels laten zetten, een goede manier kan zijn om je natuurlijke nagels gezond te houden of om ze op een veilige manier te laten herstellen? Door de gellak worden je nagels beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan het dagelijks talloze keren desinfecteren van je handen! Door de gellak op tijd professioneel te laten verwijderen en je nagels goed te laten verzorgen, blijven je nagels in perfecte staat. Na het verwijderen van de gel voelen je nagels mogelijk dun aan. Dat komt omdat je gewend was aan het dikkere laagje lak. Je nagels worden er niet zwakker van. Neem hier een kijkje bij onze Opleiding Nagelstyliste (Gelnagels)!

Is een nagelverharder gebruiken slecht?

Om tot slot antwoord te geven op de hoofdvraag van dit artikel, raden we je aan om in ieder geval een nagelverharder met formaldehyde zo veel mogelijk te vermijden. Gebruik deze nooit gedurende een hele lange tijd. Het is gezonder en beter om je nagels op een natuurlijke manier te verzorgen. Ga bijvoorbeeld regelmatig naar een professionele beauty expert, zoals een schoonheidsspecialiste of nagelstyliste. Zo zorg je ervoor dat je huid en nagels mooi en gezond blijven.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie