Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Broze nagels: oorzaken, behandelen en voorkomen

Broze nagels: oorzaken, behandelen en voorkomen

Een probleem dat je als nagelstyliste regelmatig tegen zult komen zijn broze nagels. Iedereen wil graag pronken met mooie nagels, maar soms lukt dat niet omdat de gezondheid van de nagels niet optimaal is. Broze nagels zorgen ervoor dat de nagels sneller afbrokkelen en splijten. Wat zijn de oorzaken? Hoe kun je ze het beste behandelen? En hoe kun je dit nagelprobleem voorkomen? In dit artikel vind je de antwoorden.

Veelvoorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van broze nagels is uitdroging, doordat de nagels te vaak in contact zijn gekomen met water. Het probleem wordt vaak verergerd wanneer het gaat om een combinatie van water en schoonmaakmiddelen. Wat veel mensen niet weten, is dat het gebruik van nagellakremover met aceton ook heel slecht is voor de nagels en ze sneller broos maakt. Ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de nagels broos maken. Zo zijn bijvoorbeeld ijzer, zink, eiwitten, calcium, vitamine A en vitamine B belangrijke bouwstenen voor de nagels. Verder kan ook een schimmelinfectie de boosdoener zijn. In dat geval zijn de nagels behalve broos, ook iets gelig van kleur. Je kunt je klant dan het beste doorsturen naar de huisarts.

Signaal van ernstige gezondheidsproblemen

Broze nagels kunnen ook een signaal zijn van zeldzamere, ernstigere gezondheidsproblemen. Zo kunnen broze nagels duiden op een traag werkende schildklier, een verstoorde nierfunctie, osteoporose of diabetes. In deze gevallen gaan broze nagels meestal gepaard met andere ziekteverschijnselen. Bij het vermoeden dat de broze nagels duiden op een ernstig achterliggend gezondheidsprobleem dien je je klant altijd te adviseren om een arts te raadplegen.

Behandelen van broze nagels

Broze nagels betekent uitgedroogde nagels. Het behandelen van broze nagels is er dus hoofdzakelijk op gericht om de vochtbalans van de nagels te herstellen. Hieronder een geschikte behandelmethode:

1. Schoonmaken
Maak de nagels eerst goed schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld citroensap, een tip uit grootmoeders tijd. Hiermee verwijder je gemakkelijk achtergebleven vuil en vet.

2. Nagelbad
Een nagelbad bestaat uit lauwwarm water met olijfolie of een speciale nagelolie. Laat de nagels ongeveer vijf tot tien minuten weken. Droog de nagels daarna goed af.

3. Masseren met nagelcrème of -olie
Masseer de nagels vervolgens in met een herstellende nagelcrème of -olie. Ingrediënten die hierbij heel belangrijk zijn, zijn vitamine E en keratine. Een zeer geschikte nagelolie is bijvoorbeeld arganolie. Deze olie werkt tevens schimmelwerend.

4. Nagelverharder
Daarna kun je nog een nagelverharder aanbrengen. Kies altijd voor een nagelverharder zonder formaldehyde. Deze stof kan gezondheidsklachten geven en de nagels uiteindelijk opnieuw broos maken.

Voorkomen van broze nagels

Als nagelstyliste is het ook je taak om je klanten te adviseren om broze nagels te voorkomen. Benadruk het belang van een goede nagelverzorging en geef tips over voeding die belangrijk is voor gezonde nagels. Adviseer je klanten om te zorgen voor voldoende ijzer, zink, eiwitten, calcium, vitamine A en vitamine B in hun voeding. Verder is het aan te raden om contact met water zo veel mogelijk te vermijden, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen bij huishoudelijke taken als poetsen of afwassen.

Wil je een expert worden in nagelverzorging?

Dan ben je bij Wellness Academie op de juiste plek voor een korte Cursus Cosmetische Manicure & Pedicure of voor een volwaardige Opleiding Pedicure. Wil je ook leren om nagels te verfraaien met gel en nail art? Schrijf je dan in voor onze Opleiding Nagelstyliste Gelnagels.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger)
 • 10 - 16 dagen
 • € 1.149
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie