• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat wordt er bedoeld met de grit van een nagelvijl?

4 september 2019 | Nagelstyling & Pedicure
Wat wordt er bedoeld met de grit van een nagelvijl?

Ben je nieuw in de wereld van nagelstyling, dan word je misschien overweldigd door voor jou nog onbekende termen. Een van de veelgehoorde termen in het nagelsalon is ‘grit’. Hiermee wordt de grofheid van de vijl aangeduid. Je kunt dit ook wel vergelijken met schuurpapier. Vervolgens hoor je allerlei getallen in combinatie met het woordje ‘grit’. Dit getal geeft het aantal korreltjes op een oppervlakte aan en is dus bepalend voor hoe grof of fijn de vijl is. We vertellen je hier graag meer over het grit van een nagelvijl en waarvoor deze vijlen precies bedoeld zijn!

Welke vijl is geschikt voor natuurlijke nagels?

Natuurlijke nagels zijn kwetsbaarder dan gelnagels, daarom is het extra belangrijk om ze voorzichtig te vijlen. Je hebt daarom een zo fijn mogelijke grit nodig. Voor het inkorten van natuurlijke nagels en het in vorm vijlen van de nagels kun je een 180 grit nagelvijl gebruiken. 180 wordt gezien als een gemiddelde grit; niet te grove korrels en niet te fijne korrels. Zijn je nagels erg zwak, dan kun je ook een superfijne 240 grit vijl kiezen. Met deze hele fijne vijl kun je de nagels ook netjes en nauwkeurig afwerken. Belangrijk om te weten, is dat 180 grit beschouwd wordt als het minimum dat acceptabel is voor natuurlijke nagels. Gebruik op natuurlijke nagels dus nooit een grit met een nummer dat lager is dan 180. Deze vijlen zijn te grof.

Welke vijl is geschikt voor gelnagels?

Werk je met gelnagels, dan kun je iets grovere nagelvijlen gebruiken om de nagels op lengte en in vorm te vijlen. Je kiest dan dus voor een lager grit-nummer. Voor het effectief verwijderen van gelnagels kun je het beste een 100 grit vijl gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een overgang maken bij een bestaande gelnagel naar een nieuwe gelnagel, ook dan kun je de gel voor 60 tot 70% wegvijlen met een 100 of 180 grit vijl. De aangroeizone, tussen de natuurlijke nagel en de gel, vijl je bij met een 180 grit vijl. Ook voor het afwerken en perfectioneren van de gelnagels raden we je aan om een 180 grit vijl te gebruiken. Let op: het is voor het plaatsen, bijwerken en verwijderen van gelnagels belangrijk dat je weet wat je doet, anders kun je de nagelplaat beschadigen. Volg daarom eerst onze Cursus Gelnagels!

Met welke vijl kan ik mijn nagels polijsten?

De bovengenoemde vijlen zijn allemaal veel te grof voor het polijsten van je nagels. Polijsten betekent dat je het oppervlak van de nagels egaal, glad en glanzend maakt. Hiervoor heb je een bufferblok of een speciale nagelvijl nodig, die bedoeld is voor het behandelen van het nageloppervlak. Hiermee haal je een minuscuul laagje van je nagels af. Het mag duidelijk zijn, dat je dit niet te vaak doet, anders worden je nagels te dun! Wil je een nagelvijl met korrel gebruiken, kies dan voor een 2400 grit vijl of hoger. Met deze ultrafijne vijlen kun je subtiel en veilig werken, zonder de nagels te beschadigen of te dun te maken.

Werken met een frees?

Je kunt bij gelnagels in plaats van met de klassieke nagelvijlen ook met een frees werken. Dit vergt wel extra kennis en ervaring. Ga niet zomaar zonder enige voorkennis aan de slag met een freesapparaat. We leren je er graag alles over in onze Cursus Gelnagels voor gevorderden. Je leert freestechnieken voor het voorbereiden van de natuurlijke nagel op gelnagels, voor het verwijderen van gel en voor het bijwerken van gelnagels. Na afloop van onze gelnagel cursussen ben je goed voorbereid op de praktijk en ben je in staat om veilig en verantwoord gelnagels te plaatsen, bij te werken en te verwijderen met zowel nagelvijlen als met freestoestellen. Na afloop van de basis en gevorderden cursus ontvang je je diploma nagelstyliste, waarmee je je kunt aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie