• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Maak jij deze fouten bij het drogen van je haar?

3 juni 2019 | Haarverzorging
Maak jij deze fouten bij het drogen van je haar?

‘Je haar drogen na het douchen, hoe eenvoudig kan het zijn,’ zul je misschien denken. Maar er worden heel wat fouten gemaakt bij het drogen van haar. Wrijven, hitte, blazen; we laten zonder dat we ons ervan bewust zijn heel wat agressiviteit los op ons haar. Het gevolg; beschadigde en gebroken haren. Dat doet je kapsel geen goed. Daarom gaan we in dit artikel in op fouten bij het drogen van je haar. Maak jij je hier ook ‘schuldig’ aan?

1. Wrijven met ruwe handdoeken

Het lijkt logisch om na het douchen naar een handdoek te grijpen en daar vlot je haar mee droog te wrijven. Maar pas op, want hier schuilt een gevaar achter voor de gezondheid van je haar. Nat haar is ontzettend kwetsbaar, omdat het veel water opneemt. Hierdoor worden de verbindingen in het haar tijdelijk verbroken. Als je dan niet voorzichtig bent, kun je je haar heel gemakkelijk breken. Ga je er ook nog flink met een handdoek overheen wrijven, dan wrijf je de haarschubben open. Je haar breekt sneller, wordt pluizig en je krijgt gespleten punten. Wat je beter kunt doen, is je haar drogen met een katoenen T-shirt of een microvezel handdoek.

2. Je haar aan de lucht laten drogen

‘Als ik mijn haar niet met een gewone handdoek mag drogen, dan laat ik mijn haar wel aan de lucht drogen.’ Helaas, ook dat is geen goed idee! Zoals we hierboven al benadrukten, is nat haar kwetsbaarder. Nat haar zwelt op. Hoe langer je haar nat is, hoe meer het gaat zwellen. Het is zwaarder, waardoor er extra veel druk op komt te staan, waardoor je haarpunten nog zwakker worden. Wanneer het haar langzaam begint te drogen, kunnen de haren gaan afkraken en kan het beschadigd raken. Daar gaan je mooie lange lokken! ‘Dan maar snel de föhn erop zetten na het wassen van mijn haar?’

3. Snel droogblazen met een warme föhn

De föhn biedt inderdaad een goede oplossing. Omdat de meeste mensen snel klaar willen zijn, wordt de föhn op de hoogste stand gezet en dicht bij het haar gehouden. Dat is dan weer niet de bedoeling! Zet de föhn liever op de laagste stand en houdt hem minimaal 20 cm van je haar af om je haar niet over te verhitten en alsnog permanente schade te veroorzaken. Ja, het duurt iets langer, maar je houdt je haren wel mooi en gezond. Eindig de föhnbeurt met blazen met koude lucht. De verbindingen in het haar herstellen zich en de haarschubben sluiten. Dit voorkomt pluizen en het haar wordt mooi glad en krijgt meer glans! Leer alles over haarverzorging en het creëren van de mooiste kapsels in onze Kappersopleiding Basis.

4. Je haar van onder naar boven föhnen

Wil je het helemaal goed doen, dep dan wel eerst het overtollige water weg uit je haar. Veel mensen föhnen hun haar van onderuit. Waarom? Omdat je rondspringend haar er dan zo mooi en wild uitziet? Het is beter om je haar vanaf de wortel langzaam naar de punten toe te föhnen. Op deze manier zorg je ervoor dat de haarschubben zich beter sluiten en voorkom je droog, dof en pluizig haar. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je hiermee je haar sneller droogt, zodat je er minder tijd mee kwijt bent!

5. Je haar in de badkamer föhnen

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het op de juiste manier drogen van je haar. Dit kost bovendien ook extra tijd. Daarom willen we je hier nog twee tips meegeven waarmee je je haar vlotter kunt drogen. Op de eerste plaats is het een aanrader om na het wassen met shampoo een conditioner te gebruiken. Je haren worden hierdoor geseald, doordat de haarschubben zich sluiten. Je versterkt dit effect door de wasbeurt af te sluiten met koud water. De gesloten haarschubben zorgen ervoor dat je haar sneller droogt. Op de tweede plaats raden we je aan om je haar te föhnen op een andere plek dan in de vochtige badkamer. Door het vocht dat in de badkamer hangt, duurt het langer voordat je haar droog is! Wil je alles weten over haarverzorging? Dan is onze Opleiding Kapper/ Kapster Allround een aanrader.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie