• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Hoe vaak je haar knippen als je het laat groeien?

21 juni 2019 | Haarverzorging
Hoe vaak je haar knippen als je het laat groeien?

Meestal hoor je dat je om de 6 tot 8 weken naar de kapper zou moeten om je haar gezond en in model te houden. Dit advies is erg algemeen, want geen enkel kapsel is hetzelfde! Als je goed op de gezondheid van je haar let en oog hebt voor kapsels, dan weet je zelf meestal heel goed wanneer het weer tijd is voor een knipbeurt! Hoe zit het nu als je je haar laat groeien? We geven hier antwoord op de vraag: ‘Hoe vaak je haar knippen als je het laat groeien?’

Om de 6 tot 8 weken naar de kapper?

Wist je dat dit veelgehoorde algemene advies voor de meeste kapsels helemaal niet opgaat? Je zult van de meeste professionele kappers horen dat het zonde is om je haren zo vaak te knippen, zeker als je van mooie lange lokken houdt. Als je je lange haren goed verzorgt, kun je een kappersbezoek tot wel 6 maanden uitstellen. Daar zit natuurlijk wel een grote ‘maar’ aan! Het is in de tussentijd belangrijk dat je je haren goed verzorgt met kwalitatieve producten, het liefst professionele kappersproducten, die meer actieve werkstoffen bevatten en die perfect afgestemd zijn op jouw haar. Vraag je kapper om advies! Wil je zelf meer leren over haarverzorging en kapsels? Dan is onze Basisopleiding Kapper een aanrader.

Groeit mijn haar sneller door het vaak te knippen?

Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je haar sneller groeit als je het vaker laat knippen. Dit is echter een fabel! Het knippen van de puntjes heeft geen invloed op de groeisnelheid. Het haar groeit immers vanuit de wortels; het enige levende gedeelte van je haar. Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes. Wacht je langer met het knippen van je haar, dan kan je haar steeds verder naar boven toe gaan splijten. De onderkant van je haren begint er dan droog en pluizig uit te zien, waardoor je lange haar korter en ongezonder oogt.

Hoe zit het met behandelingen voor gespleten haarpunten?

Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen. Wanneer je haren nooit belastende behandelingen ondergaan, zoals verven, heet föhnen en stijlen met de steil- en krultang, dan kun je het kappersbezoek mogelijk nog veel langer uitstellen en je haren rustig laten groeien. Zijn er ook andere behandelingen mogelijk voor gespleten haarpunten? Het antwoord is simpel: ‘Nee, de enige oplossing is knippen.’ Er bestaan geen behandelingen, shampoos, conditioners of maskers die gespleten punten herstellen!

Tips voor zo snel mogelijk lange haren

Er bestaan geen wondermiddelen om de haargroei te versnellen. De enige manier om mooie lange lokken te krijgen is door gezond te leven, je haar zorgvuldig te verzorgen en te voorkomen dat je haar beschadigd raakt. We geven je hier enkele tips, die je daarbij helpen:

 • Proteïne
  Proteïne is essentieel voor de haargroei. Eet daarom voldoende eieren, vlees, vis en melk.
 • Vitamine B
  Vitamine B bevordert de haargroei. Er zit veel vitamine B in eieren, peulvruchten, aardappelen, bananen en noten.
 • Vitamine D
  Je hebt misschien al gemerkt dat je haar in de zomer sneller groeit? Dat komt doordat er onder invloed van de zon meer vitamine D wordt aangemaakt. Vitamine D stimuleert de haargroei. Let op: te veel zon is niet goed voor je huid en je haren.
 • Vermijd belastende behandelingen
  Denk aan je haar verven, vaak föhnen en het gebruik van stijltangen.
 • Voorkom beschadigingen
  Lang haar blijft gemakkelijk haken achter knopen in kleding, het komt vast te zitten onder je rugzak of tas, het kan tussen de ritssluiting van je jas komen, etc. Daarnaast kunnen ook te ruwe handdoeken en te strakke elastiekjes en speldjes je haar beschadigen.

Meer weten over haarverzorging?

Wellness Academie biedt diverse Haartooi Opleidingen en Cursussen aan. Heb je veel interesse in haarverzorging, hairstyling en kapsels? Dan kun je bij ons je eerste stappen zetten om hier je beroep van te maken! Bekijk hier onder meer onze Opleiding Allround Kapper/Kapster en onze Opleiding Hairstyliste. Iets voor jou?

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie